Maďarský premiér kritizuje kritéria pro přijetí eura

25.02.2009
čtk

Maďarsko, které jen s obtížemi bojuje s dopady hospodářské krize, usiluje o rychlejší přijetí eura. Novinářům to v Bruselu řekl maďarský premiér Ferenc Gyurcsány. Podle něj by Evropská unie měla urychlit procedury, které jsou nutné k přijetí do eurozóny.

Bez uvolnění podmínek pro přijetí do eurozóny, tu je otázka, zda musíme čekat dva až dva a půl roku na euro. Je opravdu důležité držet tyto země na ‚recepci‘ tak dlouho, nadnesl po jednání s předsedou Evropské komise otázku maďarský premiér.

Z Guyrcsányho slov vyplynulo, že mu vadí kritérium, které požaduje, aby každá země, která chce vstoupit do eurozóny, vstoupila na nejméně dva roky do režimu směnných kurzů ERM II. Evropská unie národní měně v tomto režimu stanoví pásmo, v němž se může pohybovat, aby snížila výkyvy kurzu a ověřila si, jak se bude kurz chovat v nejrůznějších situacích.

Předseda Komise Barroso nicméně nenaznačil, že by EU chtěla na podmínkách pro vstup do eurozóny cokoliv měnit. Podle něj by členské státy unie měly společnou měnu přijmout co nejrychleji, ale je pouze jejich zodpovědností, zda se rozhodnou přijmout stanovené podmínky.

Ke změně případných kritérií je třeba souhlas všech zemí EU a pravděpodobnost takového činu je téměř nulová. Nové členské státy, včetně ČR, na změnu některých procedur tlačily již v minulosti, ale neúspěšně.

Kurz maďarského forintu v poslední době velmi rychle klesá a stává se pro maďarské hospodářství zátěží. Celá řada tamních obyvatel má půjčky či hypotéky v zahraničních měnách, především v euru, a v současnosti tak musí splácet čím dál více. Mnozí Maďaři proto v přijetí eura vidí záchranu své ekonomiky.

Termín přijetí eura v Maďarsku vláda zatím přesně nestanovila, předpokládá se, že by země mohla vstoupit do eurozóny v roce 2013 či 2014. Cestu Budapešti za přijetím eura nicméně komplikuje vysoká zadluženost a schodky veřejných financí. Maďarsko si například kvůli krizi muselo půjčit od EU (6,5 miliardy eur) i od Mezinárodního měnového fondu (15,7 miliardy dolarů).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek