Ve Vídni proběhla premiéra hry „Penzion Fritzl“

25.02.2009
čtk

Tři týdny před soudním projednáváním nejhoršího případu incestu v rakouských dějinách se ve Vídni odehrála premiéra divadelního představení s názvem Penzion F., dříve Penzion Fritzl. Ačkoli si toto provokativní dílo pouze vypůjčilo jméno pravděpodobného pachatele do názvu a jinak si bere na mušku moderní média, musela kvůli jeho kontroverznosti budovu divadla střežit policie. Uvnitř mu přihlíželo na 50 novinářů, desítky fotografů a sedm televizních štábů z celého světa, jež se podle agentury APA staly nedobrovolně součástí vystoupení.

Režisérem a hlavní postavou této satiry je Hubsi Kramar, rakouský komik proslulý řadou skandálů. Před devíti roky se například pokusil přijít na proslulý vídeňský Ples v opeře v převleku za Adolfa Hitlera. Původně oznámil, že připravuje komedii o Josefu Fritzlovi, který 24 let ve sklepním vězení znásilňoval svou dceru a zplodil s ní sedm dětí. To vyvolalo v Rakousku již řadu týdnů před pondělní premiérou rozporuplné reakce i na politické scéně. Nakonec spolu s divadelníkem Hermannem Fritzlem sestavili pásmo kabaretních skečů a hudebních čísel, které se snaží poukázat na nemilosrdnost médií v honbě za senzací.

„Je to klasický kus o třech dějstvích,“ komentoval po premiéře rozruch okolo představení Hermann Fritzl. „První byl celosvětový ohlas na naše oznámení, druhé se odehrálo dnes večer a třetí budou další reakce na něj,“ prohlásil v nadsázce.

Fritzlovo jméno v dvouapůlhodinové hře zaznělo podle agentury DPA pouze občas. Na scénu byly naopak promítány senzacechtivé palcové titulky rakouského tisku o amstettenském případu. Před závěrem první části se herci posadili před přihlížející novináře a cynicky jim zatleskali. Na samém konci pak autor přítomným žurnalistům poděkoval za to, že napsali tak dobrý kus.

Do dramaturgie díla podle APA zapadaly i desítky rozhovorů, které Kramar po představení v malém vídeňském divadle 3raum-anatomietheater rozdal. Na premiéru přijely štáby norské televize, britské BBC, německé RTL či arabské Al-Džazíry. Pro druhé uvedení má prý již akreditovány štáby z Dánska, Nizozemska, Ruska a Švýcarska.

Proces s Josefem Fritzlem má být zahájen v dolnorakouském St. Pöltenu v pondělí 16. března. Případ se provalil loni v dubnu poté, co jedno z vězněných dětí těžce onemocnělo a muselo být převezeno do nemocnice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek