Komisařka pro rozpočet bude bojovat o prezidentství Litvy

27.02.2009
čtk

Evropská komisařka pro rozpočet Dalia Grybauskaite se rozhodla rezignovat na svůj post, aby mohla v květnu kandidovat v prezidentských volbách v Litvě. Její oznámení přišlo ve chvíli, kdy je dříve rychle rostoucí litevská ekonomika, stejně jako ekonomiky ostatních pobaltských států, obzvláště silně postižena finanční krizí.

„Mohu a chci použít své zkušenosti, své znalosti a své schopnosti, abych nás vytáhla z politických a ekonomických stínů, řekla Grybauskaite podle agentury AFP. Hlavním podnětem tohoto rozhodnutí byl podle jejích slov veřejný hněv, jenž vedl až k propuknutí výtržností před budovou parlamentu.

Grybauskaite, která vystudovala ekonomii a dříve byla ve své zemi ministryní financí, se vyjádřila, že bude dávat důraz především na vnitřní politické a hospodářské otázky země.

Současná komisařka bude vystupovat jako nezávislý středový kandidát. „Chci zůstat nezávislou kandidátkou, abych mohla podnikat rozhodnutí pouze s cílem dobra pro Litvu, vysvětlila Grybauskaite své rozhodnutí.

Podle průzkumů veřejného mínění má Grybauskaite velkou šanci zvítězit. V únorovém šetření se nejvíce dotázaných, 26 procent, vyjádřilo, že budou hlasovat pro Daliu Grybauskaite. Druhý největší počet příznivců, 11 procent, získal současný prezident Valdas Adamkus.

Litevská komisařka byla ve své pozici od vstupu Litvy do EU v roce 2004. Na svém postu zůstane až do 17. dubna, kdy oficiálně zahájí prezidentskou kampaň.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek