Lotyšsko má nového premiéra

27.02.2009
čtk

Novým premiérem Lotyšska se stal opoziční politik Valdis Dombrovskis. Sedmatřicetiletý poslanec Evropského parlamentu byl v minulých vládách ministrem financí. Dombroskis zřejmě sestaví vládu široké koalice. Kromě opoziční strany Nový čas ji budou tvořit i čtyři pravostředové strany, ktedé doposud Lotyšsku vládly.

Kabinet Ivarse Godmanise odstoupil minulý týden kvůli vážným hospodářským problémům země a rostoucí nezaměstnanosti. Viníkem je podle Lotyšů vláda. Při lednových demonstracích v hlavním městě Rize žádali odstoupení vlády tisíce protestujících, kteří se dokonce pokusili zaútočit na parlament.

Godmanisův kabinet čelil v posledních týdnech i permanentní vnitřní krizi. Předsedové dvou koaličních stran premiéra vyzvali k demisi, z funkcí odstoupili ministři zemědělství a kultury. Vztahy uvnitř koalice zhoršilo také nedávné odmítnutí premiérova plánu snížit počet ministrů z osmnácti na dvanáct.

Ekonomika Lotyšska se propadla do recese a hrubý domácí produkt klesl meziročně o 10,5 procenta. Vláda také musela kvůli hromadným výběrům vkladů převzít druhou největší lotyšskou banku Parex Bank. Podle analytiků výkon ekonomiky letos ještě zpomalí a poklesne o dvanáct procent. Lotyšsko proto loni požádalo o pomoc Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropskou unii, které Lotyšsku poskytly 7,5 miliardy eur (asi 216 miliard korun).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek