Vatikán: Williamsonova omluva je nedostatečná

27.02.2009
čtk

Vatikán dnes prohlásil, že omluva britského biskupa Richarda Williamsona za popírání rozsahu holocaustu je nedostatečná, a vyzval ho, aby se svých názorů plně a veřejně zřekl. „Prohlášení biskupa Williamsona, jak bylo předloženo, nesplňuje podmínky, které mu předložil vatikánský státní sekretariát,“ prohlásil podle agentury AP vatikánský mluvčí Federico Lombardi. Podle Vatikánu tak Williamson nesplnil podmínky k obnovení výkonu biskupské funkce.

Biskup minulý měsíc vyvolal pobouření svým popřením počtu obětí nacistického vyvražďování Židů. Ve čtvrtek katolická agentura Zenit uvedla, že v dopise adresovaném Vatikánu požádal o odpuštění před Bohem a o odpuštění od všech, kterých se jeho výroky dotkly. Vyslovil také politování nad bolestí, kterou způsobil katolické církvi. Avšak nijak nedal najevo, že by jeho prohlášení o holocaustu byla chybná, nebo že se jich zříká.

Williamson patří ke čtveřici biskupů z tradicionalistického Bratrstva svatého Pia X., jejíž někdejší vyobcování z církve papež Benedikt XVI. koncem ledna zrušil. Shodou okolností Williamson těsně předtím veřejně řekl, že nevěří v existenci nacistických plynových komor a že v koncentračních táborech zemřelo nanejvýš 300.000 Židů, ne šest milionů.

I když zrušení exkomunikace a biskupovy názory nijak nesouvisely, papež byl kvůli svému rozhodnutí široce kritizován. Biskup pak byl vypovězen z Argentiny, kde pobýval od roku 2003, a ve středu přijel do Británie.

Williamson si podle agentury DPA hraje s Vatikánem jako kočka s myší. Je mu jasné, že Vatikán je v časové nouzi, protože potřebuje kauzu s ním vyřešit před připravovanou jarní cestou papeže Benedikta XVI. do Izraele. Pokud by papež biskupa do té doby neukáznil, tedy nepřiměl jej nějakou formou přiznat se k druhému vatikánskému koncilu z 60. let, který znamenal i příklon katolické církve k dobrým vztahům s Židy, narážel by papež v Izraeli na mnoho odporu a výtek.

Williamson podle církevních činitelů sází na to, že papež nechce definitivně zatracovat jinak smýšlející. Když Williamson jako biskup dokáže chápat to, že papež prostě nechce nikoho ztratit a dost kvůli tomu riskuje, měl by také pochopit, že pokud papež na to dostává v podstatě jen výsměšné odpovědi, lze dojít k závěru, že rozhodnutí už v podstatě padlo, prohlásil podle DPA mohučský kardinál Karl Lehmann.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek