Korutany volí porvé bez Haidera

01.03.2009
čtk

Voliči v rakouských spolkových zemích Salcbursko a Korutany si dnes volí nové zemské parlamenty. Korutanští se vydávají k volebním urnám více než čtyři měsíce po smrti zemského hejtmana Jörga Haidera a volby ukážou, jestli i bez tohoto charismatického kontroverzního politika má šanci na přežití jeho populistický Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ). Podle předvolebních průzkumů se BZÖ těsně utká se sociálními demokraty SPÖ.

Haider se zabil v autě loni 11. října a Korutany, kde má volební právo zhruba 450.000 lidí, jsou jedinou zemí, kde jeho strana vládne. Zdejší porážka by mohla předznamenat její pád.

V Salcbursku se obecně počítá s dalším vítězstvím sociálních demokratů, kteří poprvé porazili konzervativní lidovce v roce 2004. Očekává se nicméně, že nynější výsledek nebude pro sociální demokraty tak zřetelným vítězstvím, jako v minulých volbách, kdy získali sociální demokraté 45,4 procenta, zatímco lidovecká ÖVP si přisvojila jen 37,92 procenta voličů. Obě strany vládly v Salcbursku ve velké koalici. Volební právo v Salcbursku má 386.000 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek