Volby do EP: Němečtí postkomunisté chtějí radikální změnu

01.03.2009
čtk

Němečtí postkomunisté hodlají jít do červnových voleb do Evropského parlamentu s požadavkem radikální politické změny v Evropské unii. Účastníci sjezdu německé Levice (Die Linke) schválili totu sobotu volební program, v něm mj. žádají nový návrh ústavní smlouvy o EU, o níž by se v celé unii rozhodovalo v referendu.

Levice, nástupkyně německých postkomunistů se ale na sjezdu, který ještě schválí kandidátku pro volby do EP, přihlásila k Evropské unii. Solidarita, demokracie, mír – společně pro změnu v Evropě nazvali postkomunisté eurovolební program, pro který se v Essenu na sjezdu vyslovilo téměř jednomyslně více než 500 jeho delegátů.

Německá Levice vznikla spojením postkomunistické Strany demokratického socialismu (PDS) a Volební alternativy práce a sociální spravedlnosti (WASG). Známá je například tím, že podala žalobu proti takzvané lisabonské smlouvě, která má reformovat nynější unijní instituce a nahradit dosavadní smlouvy o EU, jež nevyhovují fungování Evropské unie rozšířené z někdejších 15 na sedmadvacet členů.

Kromě toho chce Levice bojovat i za zásadní změnu vojenské, hospodářské a sociální politiky EU. Volebním programem, v němž teď Levice přichází s četnými návrhy na změnu evropské politiky, chce čelit výtkám jiných stran, že EU odmítá. Levice nechce Evropskou unii zrušit ani ji obrátit zpět k výhradní národní státnosti. Pro nás je rozhodující jednat evropsky, řekl na sjezdu šéf Levice Lothar Bisky, který je zároveň předsedou Strany evropské levice (EL) sdružující 29 evropských levicových a komunistických stran, které se na politickém spektru většinou pohybují nalevo od sociálních demokracií.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek