Britský tisk: EU musí podpořit nové členy

03.03.2009
čtk

Evropská unie nemůže připustit existenci nové, tentokrát ekonomické železné opony. Podle listu The Daily Telegraph potřebuje EU v době ekonomického propadu plán pomoci, který by prodala voličům. Deník The Times napsal, že Unie při rozšiřování vyvolala v nových členech přehnaná očekávání.

Pravdou je, že naděje nováčků, že se stanou Španělskem nebo Irskem – tedy zeměmi, které prošly během deseti let v EU zásadní transformací – nikdy nebyly realistické. Rozhodnutí přijmout před pěti lety osm bývalých komunistických zemí bylo jedním z nejvelkorysejších gest, jaké Unie udělala. Ale idealismus zakrýval problémy, především ekonomické, napsal The Times.

Riskantní východní rozšíření

Rozšíření bylo podle britského listu riskantní, nákladné a přehnaně optimistické. Ale stálo za to takový krok podniknout, zdůraznil The Times, který podpořil záchranný plán pro nové členy. Voliče na západě však k dalším platbám přesvědčí pouze argument, že jinak Evropa čelí nebezpečné dezintegraci. „Pro jednou jsou však taková poplašná prohlášení oprávněná,“ uzavřely The Times.

Pokud Evropa problémy nedokáže vyřešit, padne podle pesimistů euro a fatálně se ochromí autorita EU v členským zemím, kterým budou vládnout xenofobové a extremisté, uvedl The Daily Telegraph.

Podle listu nedělní „katastrofální summit v Bruselu“ dovedl k bodu varu napětí mezi „novou“ a starou“ EU. Schůzka odhalila, co každý věděl: globální ekonomická krize hrozí rozbít jednotný trh a klidnou transformaci po rozpadu Sovětského svazu. Evropská unie si ale nemůže dovolit, aby se její členové ve střední a východní Evropě pod tlakem ekonomické krize sesypali, míní The Daily Telegraph.

Noví členové nejsou monolit

Rozpor mezi staršími a novějšími členskými zeměmi byl podle The Times nevyhnutelný. Vedoucí představitelé starých členských zemí nikdy nechtěli připustit, že očekávání nových členů nebude naplněno a že každá recese ukáže, že Východ bude chtít víc, než jsou západní voliči ochotni zaplatit, napsala komentátorka The Times.

Podle Daily Telegraphu ale Východ nelze chápat jako monolit. Relativně zdravé ekonomiky jako Polsko, Česká republika a Slovinsko si totiž v mnoha ohledech vedou lépe než Španělsko, Řecko nebo Irsko. „Ale není pochyb o tom, že země, které využily postsovětskou svobodu k úprku k volnému trhu a k růstu založenému na zadlužení, nyní trpí,“ napsal konzervativní deník.

Zatím EU zastavila další rozšiřování. Příslib členství ale přiměl jednotlivé země k nezbytným reformám, Západu zase obchod s Východem přinesl tři miliony pracovních míst. „Dvacet let po pádu berlínské zdi Evropa potřebuje jednotu a nový smysl,“ napsal The Daily Telegraph.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek