ECB snížila úrokovou sazbu na rekordní minimum

06.03.2009
čtk

Evropská centrální banka od loňského října již popáté snížila základní úrokovou sazbu. Nynější snížení o půl procentního bodu na 1,5 procenta je zatím nejnižší sazba v desetileté historii banky. Snahou EC je přispět ke zmírnění ekonomické recese v Eurozóně.

Evropská centrální banka snížila od října úroky již o 2,75 procentního bodu. Ředitel banky Jean-Claude Trichet další pohyby sazeb nevyloučil. Nerozhodli jsme plánovaně, že toto je nejnižší bod, kterého chceme dosáhnout. Další rozhodnutí bude záviset na skutečnostech, údajích a soudech v rámci jednání Rady guvernérů, uvedl Trichet.

Ekonomové si nejsou jisti, jak daleko bude ECB ochotna se sazbami zajít, a zda podobně jako jiné centrální banky průmyslových zemí sáhne k nestandardním opatřením ve zvyšování peněžní zásoby. Činitelé ECB zatím prohlašovali, že nechtějí jít cestou USA a Japonska, které srazily úrokové sazby téměř k nule.

ECB v novém pravidelném odhadu růstu Eurozóny uvedla, že v letošním roce očekává pokles jejího HDP o 2,2 procenta až 3,2 procenta. Pro rok 2010 odhaduje ECB pohyb mezi poklesem o 0,7 procenta až růstem o 0,7 procenta. Původně banka počítala s růstem 0,5 procenta až 1,5 procenta.

Pokud jde o inflaci v Eurozóně, ECB očekává, že letos i v příštím roce zůstane pod dvouprocentním cílem centrální banky. Inflace výrazně klesla a očekáváme, že v roce 2009 a 2010 zůstane hluboko pod dvěma procenty, uvedl Trichet. V polovině roku by dokonce mohla být negativní, avšak převážně kvůli vysokému srovnatelnému údaji z loňska.

Nízká inflace je výsledkem pokračujícího propadu cen komodit v reakci na pokles ekonomické aktivity. V únoru inflace v Eurozóně činila 1,2 procenta. Ekonomické indikátory v letošním roce podle Tricheta zřejmě zůstanou slabé, i když nižší ceny komodit by měly podpořit výdaje spotřebitelů. V roce 2010 však má již Eurozóna začít pozvolna oživovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek