NATO obnoví styky s Ruskem

06.03.2009
čtk

Severoatlantická aliance „oteplí“ vztahy s Ruskem. Na obnovení formálních styků s Moskvou se v Bruselu dohodli ministři zahraničí členských států. Oznámil to šéf aliance Jaap de Hoop Scheffer. Rada NATO-Rusko se v minulosti scházela formálně zhruba jednou do roka na úrovni velvyslanců. Aliance kontakty přerušila loni v létě v reakci na ruský zásah v Gruzii. Rozhodnutí NATO jako krok správným směrem přivítal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Ministři se shodli formálně obnovit Radu NATO-Rusko, a to i na ministerské úrovni, co možná nejdříve, po summitu (NATO) ve Štrasburku a Kehlu, řekl po jednání novinářům Scheffer. Vrcholná schůzka aliance se uskuteční 3. a 4. dubna v Německu a ve Francii.

Rusko nelze ignorovat, musíme s ním udržet dialog, byť i někdy za velmi obtížných podmínek, a musíme taky jasně mluvit i o těch nedobrých věcech, řekl šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

Podle Scheffera může NATO a Moskva spolupracovat v boji proti terorismu, zajištění bezpečnosti v Afghánistánu či úsilí bránit šíření zbraní hromadného ničení. Scheffer zdůraznil, že obnovení formálních jednání s Ruskem neznamená, že se změnil postoj NATO k událostem na Kavkaze. Aliance nadále nesouhlasí s ruským uznáním gruzínských separatistických provincií Abcházie a Jižní Osetie.

Rozhodnutí Severoatlantické aliance směrem k oteplení vztahů s Kremlem není překvapením. Koncem loňského roku spolu obě strany začaly hovořit – neformálně na úrovni velvyslanců, proběhly rovněž schůzky Scheffera s ruským ambasadorem při NATO a v únoru v Mnichově s ruským vicepremiérem Sergejem Ivanovem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek