Made in Prague

07.03.2009
čtk

Dokument René režisérky Heleny Třeštíkové zahájil v pátek večer v Londýně přehlídku současné české kinematografie. Přehlídka nazvaná Made in Prague představí v rámci českého předsednictví EU během dvou měsíců české filmy ve třinácti britských městech.

Za dokument René dostala Třeštíková loni cenu Evropské filmové akademie. Během diskuse s diváky, kteří přijali film potleskem, režisérka uvedla, že s hrdinou snímku, recidivistou René Plášilem, stále natáčí, ale zatím neví, zda to povede k dalšímu filmu. Vyjádřila ale naději, že se Renému podaří zůstat na svobodě.

Přehlídka českých filmů, které s českým centrem v Londýně připravil řetězec kin Picturehouse Cinemas, zahrnuje 61 projekcí a potrvá do 4. května. Kromě Reného představí také dokumenty Jana Šikla z cyklu Soukromé století – Sejdeme se v Denveru a Líbám tě a miluji.

Z hraných filmů budou moci britští diváci jít na Vratné láhve Jana Svěráka, Medvídka Jana Hřebejka a na drama Vladimíra Michálka O rodičích a dětech. Debut Karin Babinské Pusinky současně zahájí londýnský filmový Lesbian and Gay Festival.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek