Albánie chce podat přihlášku do EU do konce června

08.03.2009
čtk

Albánie má v úmyslu podat přihlášku k členství v Evropské unii do konce letošního června, tedy ještě během českého předsednictví. Podle dnešní zprávy agentury AFP to řekl tamní premiér Sali Berisha.

K tomuto kroku by tak Tirana mohla přistoupit ještě před parlamentními volbami, jejichž konání je naplánováno na 28. června.

Albánie podle premiéra k tomuto kroku dostala zelenou od českého předsednictví EU, i když žádné konkrétní datum stanoveno nebylo. „Dohodli jsme se na předložení žádosti,“ řekl Berisha.

Některé země unie se nad možností nových žádostí o členství nyní dívají s určitou opatrností. Blok totiž stále ještě nemá vyřešenou otázku institucionálních změn, které měla vyřešit lisabonská smlouva. Ta však loni v červnu narazila v Irsku, kde ji občané odmítli ratifikovat v referendu a znovu by o ní měli rozhodovat někdy později během roku.

Evropská komise se nechala podle AFP slyšet, že prioritní před podáním přihlášky je dobrý průběh parlamentních voleb v Albánii.

Požádání o členství je jen prvním krokem na dlouhé cestě, která může danou zemi dříve či později přivést až k členství v EU. Podání přihlášky musí schválit členské země nyní 27členného bloku, které rozhodnou o předání této kandidatury Evropské komisi.

Berisha prý také „varoval“ unijní země před tím, aby případným zbrzďováním statusu kandidáta na členství nedemotivovaly albánské veřejné mínění. To je nyní výrazně proevropské – evropskou perspektivu Albánie podporuje podle průzkumu 96 procent obyvatel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek