Češi jsou největší ekologové v Evropě

09.03.2009
čtk

Průměrný občan Evropské unie vyprodukuje za rok 522 kg komunálního odpadu. V Česku připadá na hlavu nejmenší množství z celé sedmadvacítky – pouze 294 kilogramů. Na opačném konci je Dánsko s 801 kilogramy. Údaje zveřejnil Evropský statistický úřad (Eurostat). Komunální odpad tvoří odpadky domácností, malých podniků a úřadů.

Tam, kde je větší spotřeba, tam se produkuje i více odpadu, řekl při interpretaci dat expert z Hnutí DUHA Ivo Kropáček. Souvisí to s hospodářskou úrovní, s tím, jak si lidé mohou dovolit věci kupovat a jak vyhazovat, dodal. Podle Kropáčka rovněž existují problémy s dostupnými daty, které Eurostat používá. Komunální odpad je jiný v Dánsku než v Belgii či na Slovensku, uvedl.

Zrovna Dánové na tom nejsou tak špatně, že by měli mnohem horší systém, že by toho vyhazovali tak obrovské množství, reagoval na fakt, že největší množství odpadu na hlavu zaznamenal Eurostat právě v této severské zemi.

Skladuje se 42 procent odpadu

Více než 750 kilogramů komunálního odpadu připadlo kromě rekordmanů z Dánska předloni i na průměrného Ira či Kypřana. Na jednoho člověka v Lucembursku, na Maltě a v Nizozemsku připadlo 600 až 750 kilogramů, zatímco na osobu v Rakousku, Španělsku, Británii, Německu, Itálii, Francii, Estonsku, Švédsku a Finsku to bylo 500 až 600 kilogramů.

Komunální odpad se zpracovává na skládkách, recyklací, ve spalovnách či kompostováním. Podle Eurostatu skončilo v roce 2007 na skládkách asi 42 procent komunálního odpadu, pětina se spálila, 22 procent bylo recyklováno a 17 procent kompostováno.

Mezi státy existují rozdíly ve zpracování odpoadu. V Bulharsku či Rumunsku se prakticky veškerý komunální odpad odváží na skládky. Ve spalovnách končí odpad nejvíce v Dánsku (53 procent) či Lucembursku a Švédsku (47 procent). Spalovny se nevyužívají v 11 státech unie. Nejvíce odpadu se recykluje v Německu, Belgii a Švédsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek