Topolánek podpoří vstup Makedonie a Černé Hory do EU

10.03.2009
čtk

Premiér Mirek Topolánek odlétá na dvoudenní návštěvu Makedonie a Černé Hory. Cílem cesty je podpořit snahy těchto států o vstup do Evropské unie, sdělila mluvčí vlády Jana Bartošová. Přiblížení zemí západního Balkánu k EU je jednou z priorit českého předsednictví.

Topolánek se v úterý sejde ve Skopje s premiérem Nikolou Gruevským a prezidentem Brankem Crvenkovským. Ve středu se přesune do černohorské Podgorice, kde se setká s premiérem Milem Djukanovičem a prezidentem Filipem Vujanovičem.

Makedonie patří mezi kandidáty na vstup, který brzdí nedokončené reformy a přetrvávající spory se sousedním Řeckem o oficiální název této bývalé jugoslávské republiky. Atény se ostře stavějí proti nároku Skopje používat označení Makedonie. Podle Řecka odkazuje výhradně na oblast severního Řecka. Řekové v roce 2008 ze stejného důvodu vetovali také makedonský vstup do NATO.

Černá Hora, která se osamostatnila v roce 2006, požádala o členství v Evropské unii loni v prosinci. Před dvěma roky země podepsala s EU asociační dohodu, která je předstupněm pro plné členství. Evropská komise však ve svých hodnoceních upozorňovala na korupci, na nedostatečné úsilí v boji země s organizovaným zločinem a na pomalé zlepšování podmínek pro uprchlíky.

Vstup Černé Hory i Makedonie do evropského bloku tak Brusel odhaduje spíše ve „střednědobé až dlouhodobé perspektivě“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek