The Times: Odchod konzervativců s otazníkem

17.03.2009
čtk

Rozhodnutí britských konzervativců odejít z nejsilnějšího poslaneckého klubu v Evropském parlamentu je sice populární v převážně euroskeptické Konzervativní straně, ale zdaleka není ve svých důsledcích jednoznačné. Napsal to dnes britský list The Times poté, co odchodu konzervativců v pondělí v Londýně litoval i předseda Evropské komise José Barroso.

Konzervativci minulý týden ve Štrasburku oznámili vedení frakce Evropská lidová strana-Evropští demokraté (EPP-ED), že ji po evropských volbách opustí. Potvrdili tak záměr, který oznámili již před čtyřmi lety a spojili se kvůli tomu v roce 2006 do nové frakce s českou ODS.

Tento krok je sice populární mezi převážně konzervativními toryi, ale není tak jednoznačný, napsal konzervativní The Times. Předpokládá spojenectví s nacionalistickými polskými a českými stranami, což sotva odpovídá sociálně liberálnějšímu obrazu šéfa konzervativců Davida Camerona, dodal deník.

Při pondělní návštěvě Londýna José Barroso netypicky komentoval stranickou politiku, když zalitoval odchodu konzervativců ze středopravé EPP a dal najevo, že konzervativci tak ztratí část svého vlivu.

Lituji tohoto rozhodnutí, řekl a zdůraznil, že evropský program skutečně ovlivňují hlavní politické strany v hlavních politických rodinách. Také Barrosova strana, portugalská sociálně demokratická strana, je členem EPP.

Cameron slíbil odchod z EPP, která připadá mnoha konzervativcům příliš federalistická, když kandidoval v roce 2005 na předsedu Konzervativní strany. Tento příslib mu pomohl získat podporu pravého křídla strany.

V pondělí prohlásil, že nové uskupení, která má vzniknout po červnových eurovolbách, bude úzce spolupracovat všude tam, kde se shodneme. Zopakoval také, že nový klub bude pro EPP spokojeným sousedem, a ne nešťastným nájemníkem.

Podle Camerona by neměli konzervativci říkat něco v britském a něco jiného v evropském parlamentu. Jsem hluboce přesvědčen o tom, že bychom měli být v EU, ale jsme proti předávání dalších pravomocí do Bruselu, řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek