18.03.2009
čtk

V Evropském parlamentě začalo slyšení o zločinech komunismu a o tom, jak se jednotlivé postkomunistické státy včetně České republiky vyrovnávají s dědictvím totality. Akci spolupořádá české předsednictví Evropské unie. Na veřejném slyšení v Bruselu vystoupil místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Podle Miroslava Lehkého z českého Ústavu pro studium totalitních režimů je 20 let po pádu železné opony nejvyšší čas upozornit na zločiny komunistických režimů v Evropě. V době fungování Schengenu, který je symbolem sjednocující se Evropy, je zejména pro mladou generaci v západní Evropě povědomí o zločinech komunismu velmi malé. Přitom tyto zločiny tvoří nedílnou součást společné evropské historie, stejně jako zločiny nacismu, o kterých se mluví daleko více, uvedl Lehký.

Dnešní akce na půdě EP by měla být také dalším impulzem pro vznik platformy Evropské paměti a svědomí. Má se jednat o instituci, která by koordinovala činnost historických ústavů zabývajících se komunismem, nacismem či fašismem. V nejbližší době by mělo být jasnější, na jaké úrovni by se měla instituce schvalovat, jak bude financována a kde se zřídí.

Myslím si, že by (platforma) měla být co nejblíže evropskému centru dění, tedy Bruselu, uvedl před časem šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček.

Podle Milana Paumera, člena protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů, by podobná instituce mohla při vyrovnávání se s minulostí pomoci. Já myslím, že takové propojování jednotlivých ústavů má smysl. Komunismus je jen jediný systém, který je zločinný ve všech koutech glóbu, řekl Paumer.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek