Francouzský parlament posvětil návrat země do velení NATO

18.03.2009
čtk

Francouzská vláda získala včera důvěru dolní komory parlamentu a formálně si tak dala posvětit návrat země do všech vojenských velících struktur Severoatlantické aliance. Vládní strana Svaz pro lidové hnutí (UMP) má ve sněmovně pohodlnou většinu a očekávalo se, že poslanci kabinet podpoří. Šlo o první hlasování o důvěře od zformování a schválení kabinetu parlamentem v létě 2007, po zvolení Nicolase Sarkozyho prezidentem.

V hlasování se 329 poslanců vyslovilo pro a 228 proti. Plnou vojenskou integraci Francie do NATO, kterou před 43 lety zrušil tehdejší prezident generál Charles de Gaulle, zatracovala parlamentní opozice, a to jak socialisté a část centristů, tak i komunisté nebo Zelení. Návrat odmítala i část členů UMP z řad takzvaných gaullistů, kteří to považují za zradu generálova odkazu.

Návrat Francie do vojenských velících struktur mají ještě schválit spojenci v NATO na summitu ve Štrasburku a Kehlu 3. a 4. dubna, a to u příležitosti 60. výročí založení aliance.

Sarkozy před necelým týdnem zdůvodnil tento krok potřebou posílit vliv Francie v rozhodovacích procedurách aliance. Velení NATO v Bruselu a Spojené státy vzápětí francouzský krok vřele uvítaly.

Nastal čas skoncovat s dosavadní situací. Je to v zájmu Francie a je to v zájmu Evropy, prohlásil minulý týden francouzský prezident. Podle něj právě tím zároveň posiluje jeho země svou národní nezávislost. Sblížení s NATO je v jejím národním zájmu, podotkl. Podle něj Francie také pomůže posílit postavení Evropy v alianci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek