Sarkozy prý odborům neustoupí

21.03.2009
čtk

Mohutné demonstrace, při nichž ve čtvrtek vyšlo do ulic velkých francouzských měst podle různých zdrojů 1,2 milionu až tři miliony lidí, považuje dnešní francouzský tisk za úspěšné. Některé komentáře ale tvrdí, že přesto jakoby protesty vyšuměly do ztracena: vláda dala opět najevo, že neustoupí od kritizovaných ekonomických opatření, a odbory se zatím nedohodly, co dál.

Francouzské deníky v pátek v novinových stáncích chyběly právě kvůli účasti části jejich zaměstnanců na stávce. K dispozici byly ale v mnoha případech v elektronické podobě na internetu.

Po úspěchu čtvrtečních demonstrací odbory váhají nad tím, jakou mají přijmout strategii, napsal dnes levicový deník Libération. Zástupci několika odborových organizací, které protestní akce zorganizovali, se nakonec v pátek domluvili, že se opět setkají 30. března.

Francouzský premiér François Fillon ve čtvrtek večer v televizi a prezident Nicolas Sarkozy v pátek na summitu Evropské unie v Bruselu upozornili, že vláda bude pokračovat v ekonomických opatřeních proti krizi. Sarkozy si alespoň ponechal otevřená zadní vrátka, když prohlásil, že vláda do léta zhodnotí dopady svých kroků a případně je přehodnotí.

Znamená to, že prezident bere v potaz mnohem větší mobilizaci než byla původně plánována? ptá se Libération s tím, že policejní i odborové údaje se shodují přinejmenším v tom, že oproti lednu demonstrovalo o 20 procent více lidí. Podle deníku přitom nešlo jen o mobilizaci státních zaměstnanců, kterých stávkovalo naopak méně než v lednu, ale že manifestací se zúčastnili ve větším počtu i lidé pracující v soukromém sektoru.

Odbory podle Libération chtějí udržet tlak na vládu a další zvýšení počtu demonstrantů si chtějí zajistit tím, že příští protesty se uskuteční o víkendu. To by se mohli zapojit hlavně živnostníci, kteří by se nemuseli bát ztráty příjmů. Ze stejných důvodů by akci mohly podpořit malé a střední firmy, které se cítí být vládou opomíjeny.

Podle provládního listu Le Figaro si odbory berou čas na rozmyšlenou v zájmu udržení jednotného postupu. Jejich předáky neústupnost vlády poněkud vykolejila, obviňují ji a majitele firem z hluchoty nebo dokonce autismu. Nyní čekají na úterní vystoupení Sarkozyho, zda neprojeví k sociálnímu hnutí vstřícnost.

Podle listu se nedá očekávat podobná celonárodní akce dříve než tradičně 1. května. Do té doby by se mohlo uskutečnit několik manifestací pouze na regionální úrovni.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek