Španělé opouštějí své spojence v Kosovu

21.03.2009
čtk

Spojené státy vyslovily „hluboké zklamání“ a překvapení nad čtvrtečním rozhodnutím Španělska stáhnout své vojáky z Kosova. Agentura AP to označila za „nezvykle ostrou kritiku vůči partnerovi v NATO“.

Jsme tímto rozhodnutím Španělska velmi zklamáni, řekl včera mluvčí amerického ministerstva zahraničí Robert Wood. Dodal, že Spojené státy se o něm dověděly jen krátce předtím, než bylo zveřejněno.

V roce 1999 se spojenci dohodli na zásadě ‚vstupujeme tam všichni společně, odejdeme odtamtud všichni společně‘. Toto rozhodnutí nás tedy překvapilo, řekl mluvčí.

Španělská ministryně obrany Carme Chacónová zdůvodnila španělské rozhodnutí slovy, že poslání bylo dokončeno a přišel čas vrátit se domů. Na otázku, zda USA toto hodnocení sdílejí, dnes Wood řekl: Vůbec ne.

Španělské rozhodnutí už ve čtvrtek kritizovala Severoatlantická aliance jako celek.

V Kosovu je pod hlavičkou OSN rozmístěno asi 15.000 vojáků ze zemí NATO a některých dalších. Španělsko tam má 620 mužů, Česká republika přes 400.

Kosovo před něco víc než rokem vyhlásilo jednostranně nezávislost. Tu zatím uznalo 56 zemí včetně většiny členských států Evropské unie a NATO. Španělsko, které má samo potíže se separatistickými tendencemi zvlášť v Baskicku, Kosovo neuznalo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek