Kommersant: Gazprom ztratil premiéra maďarské vlády

23.03.2009
čtk

Za ztrátu pro ruský plynárenský monopol Gazprom označuje dnes ruský list Kommersant avizovanou demisi maďarského premiéra Ference Gyurcsánye – stoupence výstavby nového ruského plynovodu do jižní a střední Evropy.

Odchod Ference Gyurcsánye se stal pro Moskvu nepříjemným překvapením. Maďarský premiér byl mezi evropskými politiky jedním z nejaktivnějších stoupenců plynovodu South Stream. Snížení politické podpory South Stream v Evropské unii spolu s finančními potížemi Gazpromu mohou vážně zbrzdit realizaci tohoto projektu, napsal deník.

Gyurcsány se podle listu jako druhý evropský premiér, po únorové demisi šéfa lotyšské vlády, stal obětí krize. Maďarskému premiérovi se nepodařilo přesvědčit EU, aby přijala jeho plán na záchranu nové Evropy ve výši 190 miliard eur. To ho zřejmě přimělo pomyslet na odstoupení.

South Stream má vést z jihu Ruska 900 kilometrů po dně Černého moře do Bulharska a dále dvěma větvemi do Řecka a Itálie a do Srbska, Maďarska a Rakouska. Potrubí o délce 3700 kilometrů – náklady na jeho položení se odhadují na 20 miliard dolarů – má přepravovat 30 miliard metrů krychlových plynu ročně, ale kapacita může být zvýšena na 47 miliard kubíků plynu.

Gyurcsány podpořil projekt už v prosinci 2007, ale až před dvěma týdny v Moskvě byly dohody o výstavbě maďarské části South Stream podepsány.

Nehledě na to však podle listu další osud projektu v mnohém závisí na podpoře od politického vedení země a v nynější situaci se novým premiérem může stát jeden z předáků opozice, která po lednové rusko-ukrajinské plynové krizi vybízí k tomu, aby se země zbavila závislosti na ruském plynovém monopolu, zajišťujícím 70 procent spotřeby země.

Gyurcsány se také vyslovoval pro výstavbu konkurenčního plynovodu Nabucco, který se nyní stal jedním z prioritních projektů EU. Další pokrok ve věci South Stream tak v mnohém závisí na podpoře konkrétních politiků, mezi nimiž maďarský premiér hrál důležitou roli. Jeho odchod může podle Kommersantu pro Gazprom znamenat ztrátu silného lobbisty nejen uvnitř Maďarska, ale i na evropské scéně.

Podobné situaci už Gazprom čelil při předčasném odchodu německého kancléře Gerharda Schrödera, lobbujícího pro výstavbu baltského plynovodu Nord Stream. Ale Schröder brzy pokračoval v uplatňování svého vlivu z křesla předsedy výboru akcionárů projektu a jeho nástupkyně Angela Merkelová rychle změnila názor na Nord Stream. Je naprosto možné, že Gyurcsány bude následovat tuto cestu, míní Kommersant s připomínkou, že křeslo hlavy South Stream zůstává stále prázdné, loni v dubnu ho odmítl italský expremiér Romano Prodi.

Příprava výstavby obou plynovodů už stála ruský gigant několik miliard dolarů, přičemž ekonomický efekt tohoto obcházení Ukrajiny, Běloruska a Moldavska nemůže podle listu nebudit pochyby. Těžba plynu v Rusku nestoupá, ale klesá, a nové trasy mají převzít část přepravy ze stávajících cest, a ne přepravovat nový plyn. Není vyloučeno, že pro Rusko by bylo mnohem výhodnější se i za cenu velkých ústupků domluvit s nynějšími tranzitními státy, než je měnit za Bulharsko a Německo. Připomíná, že naplněno není ani potrubí plynovodu Blue Stream do Turecka, který také měl narušit plány na Nabucco.

EU si přeje diverzifikovat dodavatele, a ne potrubí od stejného dodavatele. Gyurcsányova demise může svědčit o rostoucím pochopení této podstaty, uzavírá Kommersant.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek