Němci připomenou pronásledování českých elit nacisty

24.03.2009
čtk

Rozsáhlou výstavu věnovanou pronásledování polských a českých elit připravují památníky v areálech bývalých nacistických koncentračních táborů v německém Sachsenhausenu a Ravensbrücku. Výstava, která bude rozdělena na dvě části, bude otevřena 22. listopadu a potrvá zhruba rok, řekl dnes ČTK mluvčí sachsenhausenského památníku Horst Seferens.

Hlavní část výstavy má na 600 metrech čtverečních výstavní plochy v Sachsenhausenu připomenout nacistickou perzekuci východoevropské inteligence. Expozice bude umístěna v Novém muzeu v Sachsenhausenu, jenž je součástí města Oranienburg, které leží zhruba 35 kilometrů severně od Berlína.

Především na životopisná hlediska se zaměří výstava, která zabere 120 metrů čtverečních v památníku ženského koncentračního tábora Ravensbrück, v němž v květnu roku 1944 zemřela například česká spisovatelka a novinářka Milena Jesenská. Vesnice Ravensbrück leží zhruba 90 kilometrů severně od Berlína.

Koncentrační tábor v Sachsenhausenu založený v roce 1936 měl díky své poloze blízko hlavního města říše zvláštní postavení. Sídlila v něm ústřední správa všech nacistických koncentračních táborů.

Na podzim roku 1939 tam bylo deportováno na 1200 českých studentů, kteří vystoupili proti německým okupantům. Na počátku druhé světové války zdejší baráky plnily také osobnosti polské politiky, vědci z Jagellonské univerzity v Krakově či katoličtí duchovní.

Národní socialisté nechtěli jen dobýt jiné země. Chtěli vyvraždit umělecké a intelektuální elity z Polska a Česka, řekl Günter Morsch, šéf nadace braniborských památníků, který památníky v obou bývalých koncentračních táborech spravuje.

Kromě výstavy, která se uskuteční při příležitosti 70. výročí začátku 2. světové války, chce nadace rovněž uspořádat vědeckou konferenci a mezinárodní setkání mládeže. Celý projekt se uskuteční ve spolupráci Jagellonské univerzity, Univerzity Karlovy v Praze a berlínské Svobodné univerzity.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek