Francie se zvětší o ostrov v Indickém oceánu

31.03.2009
čtk

Francie se v roce 2011 rozšíří o další departement. Obyvatelé ostrova Mayotte v Indickém oceánu nedělním referendu odsouhlasili změnu statusu této části souostroví Komory, která v roce 1974 zůstala pod francouzskou správou.

Přes 95 procent lidí, kteří přišli k referendu podpořilo, aby se ostrov Mayotte v Indickém oceánu stal 101. francouzským departementem. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy označil hlasování za historický okamžik.

Francouzská média hodnotí referendum jako víru obyvatel Mayotte v lepší ekonomickou budoucnost. Změna statutu ostrova bude na převážně muslimy obývaném ostrově znamenat definitivní zrušení mnohoženství a striktně se omezí pravomoci islámských rodinných soudců. Chudí obyvatelé ostrova si ale na sociální příspěvky počkají až do roku 2012. Vyrovnání životní úrovně bude trvat dalších neméně dvacet let.

Správní anabáze Mayotte patrně neskončí. Francii čeká velká administrativní reforma – při ní se zřejmě všechna francouzská zámořská území sloučí v jeden departement nebo region. Mayotte by se tak zařadil po bok dalších ostrovů Réunion v Indickém oceánu nebo Martinik a Guadeloupe v Karibském moři.

Podle kritiků si Francie připojováním dalšího tropického ostrova pouze zavařuje na další problémy. Zámořská území zasáhla v minulých měsících vlna násilných protestů proti drahotě a nižším příjmům než v kontinentální Francii. Doposud Francie měla sto departementů a čtyři zámořské departementy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek