Konzervativci přišli o sponzora, jsou prý moc proevropští

31.03.2009
čtk

Britští konzervativci přišli o štědrého sponzora. Milionář Stuart Wheeler přesunul svoji podporu na Stranu nezávislosti Spojeného království (UKIP), která požaduje požadující odchod z Británie z Evropské unie. Podle Wheelera jsou konzervativci vůči Unii příliš vstřícní.

Stuart Wheeler věnoval od roku 2001 konzervativcům 5,7 milionu liber. Nyní se mu však nelíbí, že se vedení strany v čele s Davidem Cameronem snaží vyhýbat ožehavému tématu Evropské unie a věnoval o víkendu 100.000 liber UKIP, která má sice 12 poslanců v Evropském parlamentu, ale není zastoupena v britské Dolní sněmovně. Vedení konzervativců na jeho krok reagovalo vyloučením ze strany.

Evropská unie dělá naší ekonomice a našemu způsobu života tolik škody, že v evropských volbách již nemohu volit konzervativce, zdůvodnil Wheeler svůj krok. Chtěl by, aby konzervativci usilovali o to, aby se vztahy Británie k unii vrátily tam, kde prý byly na začátku, kdy měla úžasné obchodní vztahy a jinak skoro nic navíc.

Podle britských listů je ironií, že Wheeler vystoupil proti konzervativcům v době, kdy se Cameron snaží naplnit předvolební slib a chce vystoupit z největšího parlamentního klubu v EP, Evropské lidové strany. Chce vytvořit vlastní frakci, přestože proevropské křídlo konzervativců se obává, že to povede k jejich izolaci v EP.

K vytvoření nové frakce však musí Cameron najít přijatelné spojence z dalších zemí a to podle britských médií není jednoduché. Úplný seznam spojenců je tajný, napsal týdeník The Economist. Jeden spojenec, čeští občanští demokraté právě přišli o moc a jejich zakladatel Václav Klaus je hlasitý skeptik, pokud jede o klimatickou změnu, tedy kauzu drahou Davidu
Cameronovi.

Podle týdeníku se také konzervativní stínový ministr zahraničí William Hague sešel s představiteli lotyšské nacionalistické strany Za vlast a svobodu a jednal s nimi o spojenectví. Jak to bývá, šéf této strany ve Štrasburku Robertse Zile je přívětivý ekonom. Ale jeho strana zahrnuje tvrdé nacionalisty, kteří chodí na ceremonie připomínající lotyšské jednotky, které byly součástí SS. Lotyšští nacionalisté tvrdí, že to byli vlastenci bojující se Sověty a ne váleční zločinci. Ale hodně štěstí, pokud budete chtít vysvětlovat takovou odlišnost v britské předvolební kampani, napsal The Economist.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek