Senátoři ODS budou řešit Lisabonskou smlouvu

31.03.2009
čtk

Senátoři ODS projednají Lisabonskou smlouvu. Jednání může napovědět, jak se horní komora příští měsíc ke smlouvě zachová. Bez hlasů z ODS totiž nemůže projít. Jednání klubu by se měl zúčastnit premiér a předseda strany Mirek Topolánek.

Někteří zástupci ODS už ohlásili, že smlouvu nepodpoří a v případě jejího schválení ji znovu napadnou u Ústavního soudu. Část senátorů za ODS, například předseda Senátu Přemysl Sobotka, naopak oznámili, že smlouvu podpoří. Pro úspěšnou ratifikaci by jich bylo potřeba nejméně šest, pokud budou o smlouvě rozhodovat všichni senátoři.

Schválení Lisabonské smlouvy podporují sociální demokraté, lidovci a nestraníci z Klubu otevřené demokracie. ODS chce před samotnou smlouvou projednat související prováděcí novely, které mají zamezit převodu pravomocí na EU bez souhlasu obou komor parlamentu.

Sněmovna tyto normy schválila předminulý týden, Senát je bude mít na programu dubnové schůze. Novely vymezují okruh zásadních rozhodnutí, s nimiž by za Česko nemohla souhlasit vláda či prezident bez předchozího souhlasu obou komor parlamentu. Týká se to především rozšíření případů rozhodování kvalifikovanou většinou namísto jednomyslnosti, kdy by už členské státy neměly právo veta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek