Topolánek: věřím izraelskému mírovému procesu

31.03.2009
čtk

Nová izraelská vláda Benjamina Netanjahua má šanci pokročit v mírových jednáních s Palestinci. Podle izraelského velvyslanectví to dnes na schůzce s izraelským prezidentem Šimonem Peresem řekl český premiér Mirek Topolánek.

Topolánek údajně na schůzce s Peresem řekl, že Česko bude Izrael nadále podporovat. Věřím a doufám, že nová Netanjahuova vláda vytvoří pozitivní rámec pro pokračování jednání s Palestinci, a doufám, že bude mít dobrou šanci pokročit v mírovém procesu, navzdory své image, citovala ho izraelská ambasáda.

Netanjahuův pravicový blok Likud vytvořil vládní koalici se středolevou Stranou práce, s nacionalistickým uskupením Izrael náš domov a s ultraortodoxní stranou Šas. Toto spojení společně s dřívějšími Netanjahuovými vyjádřeními k otázce mírových jednání s Palestinci vyvolalo ve světě obavy o další osud blízkovýchodního procesu.

Určitou nespokojenost s posledním vývojem v Izraeli dal v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny najevo také český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle něho není česká diplomacie spokojena především s izraelským postupem v otázce nové výstavby poblíž Jeruzaléma, situaci zkomplikovala i válka v pásmu Gazy na přelomu roku. Netanjahuova vláda podle Schwarzenberga také nevyvolala převeliké nadšení.

Ministr zahraničí v této souvislosti prohlásil, že se rozplývá naděje na uspořádání historicky prvního summitu EU s Izraelem. O jeho konání usilovala Česká republika, která tento půlrok unii předsedá.

Peres Topolánkovi ale řekl, že by bylo chybou, aby se ochladily vztahy mezi EU a Izraelem kvůli tomu, že židovský stát bojuje s terorem.

Izrael stojí v přední linii války s terorem. Je to válka, v níž nebojujeme pouze za svůj národ, ale za celý svět. Dnes je teror v Izraeli a zítra bude teror v Evropě, prohlásil. Nemůžeme jen nečinně sedět ve světle sílícího íránského jaderného programu a vytvoření osy teroru, kterou vede Írán se svými větvemi Hizballáhem v Libanonu a Hamasem v Gaze, dodal.

Už v pondělí po setkání s českým prezidentem Václavem Klausem nicméně Peres uvedl, že Netanjahuova vláda bude v mírovém procesu s Palestinci pokračovat. Kvůli jejímu jmenování Peres zkrátil svou návštěvu Česka a už dnes odletěl zpět do Izraele.

Podle Havla je nicméně možné, že se Peres ještě letos do Česka vrátí. Mohl by dorazit na výroční konferenci Fórum 2000, na níž už vystoupil v letech 1997, 2000 a 2001. Já jsem mu to připomněl. On tu konferenci má rád, pochválil ji, řekl Havel. Peres podle něho nevyloučil možnost, že by letos opět přijel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek