Walesa chce vrátit Nobelovu cenu

31.03.2009
čtk

Bývalý polský prezident Lech Walesa prohlásil, že opustí Polsko a vrátí Nobelovu cenu, pokud zůstanou nepotrestáni autoři knih, kteří ho obviňují, že v mládí spolupracoval s polskou státní bezpečností. Lech Walesa obdržel Nobelovu cenu za mír v roce 1983.

Již jsem požádal generálního prokurátora a předseda Sejmu, aby se postarali o to, aby tato obvinění byla vysvětlena, uvedl Walesa. Vzhledem k tomu, že tyto útoky vycházejí z institucí demokratického státu, za který jsem bojoval, odmítám se od nynějška účastnit všech oficiálních akcí, napsal bývalý polský prezident na svém blogu.(http://www.mojageneracja.pl/1980/). Jestliže se tak nestane, vrátím všechny své ceny a vyznamenání a pak opustím zemi, varoval Walesa.

Historici polského Institutu národní paměti (IPN) v posledních měsících publikovali dvě knihy, které Walesu obviňují z donašečství. Historik Pawel Zyzak navíc o pětašedesátiletém Walesovi, otci osmi dětí, napsal, že má nemanželského syna. Bývalý předák Solidarity podobná obvinění vždy označoval za absurdní. Již v roce 2000 Walesu z obvinění ze spolupráce s komunistickou bezpečností očistil zvláštní soud.

Polský premiér Donald Tusk, sám bývalý člen Solidarity, Walesu vyzval, aby své hrozby neuskutečňoval. Polsko potřebuje Lecha Walesu, potřebuje jeho autoritu, řekl Tusk. Zároveň vyzval IPN, aby nezneužíval státních fondů a působil jako politicky a ideologicky nezávislá instituce. Kritici institut obviňují, že vede politicky motivovaný, nikoli historicky objektivní výzkum.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek