Sarkozy: Francie nebude v jaderném výboru NATO

01.04.2009
čtk

Francie nebude působit ve výboru velení Severoatlantické aliance, který se zabývá otázkou jaderných zbraní. Prohlásil to dnes francouzský prezident Nicolas Sarkozy v rozhlasové stanici Europe 1.

Ve velení NATO působí 40 výborů, přičemž podle Sarkozyho je Francie členem 38 z nich. Nyní chce Paříž vstoupit i do 39. výboru, ale nadále nehodlá být zastoupena ve výboru, který se zabývá jadernými otázkami. Sarkozy to řekl před sobotním summitem aliance ve Štrasburku, Kehlu a Baden Badenu, kde bude Paříž svoje spojence o zmíněnou změnu oficiálně žádat.

Když Francie vystoupila před 43 lety z rozhodnutí tehdejšího prezidenta Charlese de Gaullea z části integrovaného velení aliance, jaderný výbor ještě neexistoval.

Francouzská vláda vždy ujišťovala, že návrat do integrovaných řídících struktur NATO neohrozí nezávislost země v rozhodování o její jaderné obraně. Doposud se nicméně hovořilo o návratu do všech řídících vojenských struktur.

Návrat Francie do vedoucích struktur NATO je hojně medializované téma nejen v zemi galského kohouta. Opozice rozhodnutí vlády důrazně kritizovala právě z obav ze ztráty suverenity v oblasti obrany.

Ministryně vnitra Michele Alliotová-Marieová nedávno podotkla, že návrat je zcela chybný výraz, když v drtivé většině výborů velení NATO Francie přece již dávno je.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek