Dánský premiér oznámil kandidaturu na šéfa NATO

03.04.2009
čtk

Dánský premiér Anders Fogh Rasmussen ve čtvrtek oficiálně zveřejnil svou kandidaturu na generálního tajemníka Severoatlantické aliance. Podle kodaňských médií to oznámil dánský velvyslanec při NATO během schůzky s ostatními zástupci členských států.

Pozorovatelé soudí, že zveřejněním kandidatury chce Rasmussen zvýšit tlak na své zvolení. Bez ohledu na to, zda se tak stane, nebo ne, ale pravděpodobně skončí ve funkci premiéra skandinávské země. Znalci dánské politiky podle agentury DPA tvrdí, že úřad přenechá dosavadnímu ministrovi financí a svému jmenovci Larsi Lökkemu Rasmussenovi.

Šestapadesátiletého šéfa dánské vlády v nástupnictví po Jaapu de Hoop Schefferovi údajně podporují klíčové mocnosti – USA, Británie, Německo a Francie. Proti se však staví Turecko, jemuž se nelíbí, že Rasmussen neodsoudil karikatury proroka Mohameda v dánských listech, které pobouřily muslimský svět.

Kodaňský list Politiken píše, že kvůli odporu Ankary přichází v úvahu posunutí volby nového generálního tajemníka až na červenec, kdy vyprší mandát Schefferovi. Možnost, že se nadcházející summit na žádném nástupci nizozemského diplomata neshodne, naznačil před časem i český velvyslanec při NATO Štefan Füle.

Vedle Rasmussena se chce o post šéfa aliance ucházet také polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Podporu mu vyjádřil jeho český kolega Karel Schwarzenberg. Podle expertů i diplomatů má však jen minimální šanci uspět, přesto ho Polsko zřejmě bude na summitu prosazovat.

Mezi uvažovanými kandidáty se objevila rovněž bývalá francouzská ministryně obrany Michelle Alliotová-Marieová či norská ministryně obrany Anne-Grete Strömová Erichsenová. V médiích se spekulovalo i o českém vicepremiérovi Alexandru Vondrovi, i když ten tyto informace popřel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek