Gašparovič vyhrál prezidenské volby

05.04.2009
čtk

Vítězství slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče není jen výhrou pro úřadující hlavu státu, ale především úspěchem pro vládní strany v čele se Směrem-SD premiéra Roberta Fica. Druhé kolo voleb ukázalo, že ani nejoblíbenější opoziční politička Iveta Radičová nedokázala zmobilizovat dostatek voličů, aby porazila politika s podporou vládních stran. Potvrdila se tak dlouhodobá dominance Směru-SD, který v průzkumech veřejného mínění výrazně vede před opozičními stranami.

Předpoklady těsného výsledku v závěrečném souboji o post hlavy státu se nakonec nenaplnily; prezident vyhrál poměrně výrazně s 55,53 procenta získaných hlasů v porovnání s 44,47 procenta pro Radičovou.

Gašparoviče a jeho stoupence však výsledky z prvního kola, kde byl rozdíl mezi kandidáty necelých devět procentních bodů, donutily vytáhnout zbraně těžkého kalibru. Především SNS Jána Sloty, ale i Směr-SD a sám prezident voliče mobilizovali i vyvoláváním nálad namířených proti maďarské menšině. Jedním z hesel voleb, která používala SNS, bylo, že prezidenta by neměla zvolit bohatá Bratislava a slovenští Maďaři – právě ti dali v prvním kole voleb nejvíc hlasů Radičové.

Analýza dostupných údajů z výsledků druhého kola ukazuje, že tato taktika přitáhla k volebním urnám voliče ve větším počtu na obou stranách, víc hlasů však podle všeho přinesla úřadujícímu prezidentovi. Radičová si na jižním Slovensku proti prvnímu kolu ještě polepšila, rozhodl však očividně nárůst hlasů pro dosavadního prezidenta v ostatních regionech Slovenska. Jako příklad je možné uvést volební okrsek Banská Bystrica, kde v prvním kole vyhrála opoziční kandidátka, ale ve druhém už Gašparovič. Naopak Radičové se podařilo získat národnostně smíšené volební okrsky Veľký Krtíš a Trebišov, kde v prvním kole vyhrál nynější prezident.

Gašparovičovi se podařilo obhájit post jako historicky prvnímu prezidentovi navzdory několika pro něj nepříjemným okamžikům v předvolební kampani. Nejčtenější deník Nový čas necelých deset dní před volbami zveřejnil článek o nejasnostech kolem koupě pozemku pro prezidentovu vilu. Několik dní před hlasováním se na veřejnost dostal videozáznam, na němž se prezident během neveřejného setkání označil za jakoby člena Ficova Směru, ačkoli na veřejnosti často zdůrazňoval svou nestranickost. Gašparovič navíc svoje slova nešikovně popřel v době, kdy už mnoho lidí záznam shlédlo na internetu.

Výsledky rezidentských voleb znamenají pro premiéra Fica několik dobrých zpráv. Rok a pár měsíců před parlamentními volbami jeho kandidát Gašparovič a tím i jeho strana obstáli v testu popularity. Kromě toho se premiér může těšit na pokračování pohodlného vládnutí, v němž mu nebude překážet opoziční prezidentka. Není vyloučené ani to, že se Gašparovič po vyhrocené kampani ještě těsněji přimkne ke stranám Směr-SD a SNS, které ho ve volbách podporovaly.

Radičová pokračuje v politice s přibližně milionem získaných hlasů z voleb na kontě, což může posílit její pozici ve straně SDKÚ-DS na úkor jejího lídra, bývalého premiéra Mikuláše Dzurindy.

Otázkou povolebního vývoje zůstává, jaký vliv bude mít vynesení takzvané maďarské karty během voleb na vztahy mezi Slováky a Maďary na jihu Slovenska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek