Dánský premiér obměnil vládu

07.04.2009
čtk

Nový dánský premiér Lars Lökke Rasmussen částečně obměnil vládu. Dosavadní ministr financí před dvěma dny nahradil v čele vlády svého jmenovce Anderse Fogha Rasmussena, který se stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance.

Rasmussen představil nové členy své vlády dánské královně. Za nového ministra financí si premiér vybral dosavadního ministra práce Clause Hjorta Frederiksena. Ministerstvo práce povede šestatřicetiletá Inger Stöjbergová, která také převezme agendu rovnosti pohlaví. Ministryní vnitra a sociálních věcí se stane devětatřicetiletá Karen Ellemannová.

Dánsko je uprostřed mezinárodní finanční krize a potřebuje mít na kormidle pevnou ruku, řekl nový premiér. Všichni nově jmenovaní ministři patří k vládní liberální straně Venstre, která vládne v Dánsku od roku 2001 v koalici s konzervativci. Menšinový kabinet podporuje populistická Dánská lidová strana.

Personální změny ve vládě provázelo i přeskupení resortů. Problematiku vnitra, sociálních věcí, bydlení a rovnosti totiž v Dánsku dosud zastřešovalo jediné ministerstvo. Rozdělení agendy požadovala jeho šéfka Karen Jespersenová, která minulý týden překvapivě odstoupila z funkce. Podle ní byl resort příliš rozbujelý.

Referendum o přijetí eura

Nový ministr financí se už zmínil o možných úpravách rozpočtové politiky kvůli krizi. Dánská ekonomika je závislá na exportu. V posledním čtvrtletí loňského roku poklesla o 3,9 procenta. Podobně se bude podle odhadů odborníků vyvíjet i v letošním roce.

Šéf státní pokladny chce prý dodržet také slib o uspořádání referenda o přijetí eura do konce volebního období. To potrvá do roku 2011. Někteří ekonomové očekávají, že by se všelidové hlasování o společné evropské měně mohlo uskutečnit začátkem roku 2010. Jiní předpovídají, že by to mohlo být kvůli hospodářské krizi i dřív.

Zatímco obě vládní strany nahrazení dánské koruny eurem podporují, populistická Dánská lidová strana je proti. V roce 2000 Dánové euro v referendu odmítli.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek