Francie řeší v eurokampani Turecko

07.04.2009
čtk

Americký prezident Barack Obama, který v nedělním pražském projevu podpořil vstup Turecka do EU, nechtěně oživil francouzskou předvolební kampaň do Evropského parlamentu. Proti vstupu Ankary, která zahájila s EU rozhovory v roce 2005, se staví pravice, extremisté i část levice. Kromě Francie se na vstup Turecka dívá vlažně i Německo. Z velkých zemí EU je jednoznačně pro Velká Británie.

Obama spojil v odporu ke vstupu Turecka do jednoho tábora francouzský vládní Svaz pro lidové hnutí (UMP) Nicolase Sarkozyho, krajně pravicovou Národní fronta Jean-Marie Le Pena nebo francouzské suverenisty z Hnutí pro Francii současného europoslance Philippa de Villiers, který letos kandiduje za hnutí Libertas. Podle listu Le Figaro nahradilo Turecko obávaného polského instalatéra.

Vládní pravicoví politici tvrdí, že mají o Turecku jasno a odráží tak kritiku Le Pena, že Sarkozy během francouzského předsednictví neudělal nic, čím by pokračování přístupových rozhovorů Turecka s Evropskou komisí zabránil. Na totéž poukazuje pravicový politik Philippe de Villiers.

Ministr zemědělství Michel Barnier, který kandiduje v evropských volbách, tvrdí, že pravice měla negativní stanovisko k tureckému vstupu již před referendem o evropské ústavě z roku 2005. Šéf poslaneckého klubu UMP Jean-François Copé ujišťuje občany, že většina zákonodárců strany je jednoznačně proti a mluvčí UMP Frédéric Lefebvre vyzývá ostatní politické strany, aby se k otázce vyjádřily.

Francouzská levice rozdělena

Na rozpor mezi slovy a činy vládní pravice chce upozornit první tajemnice Socialistické strany Martine Aubryová, která další přibližování Turecka k EU podporuje, i když cesta je ještě dlouhá. Bývalý premiér a významný člen nejvyššího vedení strany Laurent Fabius má ale názor opačný.

Obrat ukázal socialistický politik Bernard Kouchner, který zastává v Sarkozyho vládě post ministra zahraničí. Dříve přesvědčený zastánce přijetí Turecka do EU v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RTL řekl, že změnil názor na víkendovém summitu NATO, kde se Ankara snažila zabránit zvolení nového generálního tajemníka organizace Anderse Fogha Rasmussena. Byl jsem šokován praktikami (Turků), zdůraznil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek