Němci už vyčerpali 1,5 miliardy na šrotovné

08.04.2009
čtk

Němci již téměř vyčerpali 1,5 miliardy eur na šrotovné, které na něj letos vláda vyčlenila. Kabinet Angely Merkelové proto zvyšil částku na 5 miliard. Z posílení poptávky po automobilech těží česká automobilka Škoda Auto.

Prodej nových automobilů v Německu se v březnu díky šrotovnému meziročně zvýšil o čtyřicet procent na zhruba 401.000 vozů. Lidé využívají bonusu 2500 eur za koupi nového energeticky úsporného automobilu a za sešrotování nejméně devět let starého vozu.

Podobná vládní opatření podpořila poptávku po automobilech i v dalších evropských zemích. Ve Francii se v březnu prodej aut zvýšil zhruba o osm procent a mírný nárůst zaznamenala rovněž poptávka v Itálii.

Automobilový průmysl se nyní po celém světě potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry i výdajů. Výzkumná firma J. D. Power and Associates v lednu předpověděla, že prodej automobilů v celé Evropě by se měl v letošním roce snížit o zhruba 15 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek