Evropská muzejní noc

09.04.2009
čtk

Více než 2200 muzeí z 41 evropských zemí včetně České republiky se zapojí do již pátého ročníku Evropské muzejní noci, která umožní návštěvníkům zdarma si prohlédnout kulturní památky v nevšední noční hodinu. Jak dnes sdělilo francouzské ministerstvo kultury, polovina kulturních institucí, které se akce zúčastní, tedy 1100, je ve Francii.

Projekt se letos koná pod patronátem Rady Evropy, která sídlí ve Štrasburku a slaví 60 let existence, a Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) se sídlem v Paříži. Obě instituce také otevřou veřejnosti své brány pod tajemným příkrovem noci ze soboty 16. na neděli 17. května.

Do akce se zapojí v České republice například více než desítka kulturních institucí v Brně v rámci takzvané Brněnské muzejní noci. Ve Francii se s muzejními nocemi v roce 1999 začínalo a loni tato akce přitáhla v zemi galského kohouta 1,5 milionu návštěvníků. Akci okoření například ve švýcarském Délémontu „procesem“ s čarodějnicemi nebo ve švédské Umee honbou za pokladem.

Počet měst a muzeí, která se do projektu zapojují, podle pořadatelů každý rok roste. Loni se přihlásilo kolem 2000 muzeí, z toho opět polovina z Francie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek