Schwarzenberg: Bosna a Hercegovina musí přidat

09.04.2009
čtk

Bosna a Hercegovina musí vyvinout větší úsilí, pokud se chce v budoucnu stát členským státem Evropské unie. V Sarajevu to včera řekl šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg reprezentující nynější české předsednictví EU. Po setkání s vedením Bosny a Hercegoviny český ministr prohlásil, že unie je současnou situací v zemi znepokojena.

Podle Schwarzenberga Bosna na cestě do EU v porovnání se svými sousedy zaostává. Tato balkánská země dosud nepodala přihlášku ke vstupu do Evropské unie a uzavřela zatím se sedmadvacítkou jen asociační a stabilizační dohodu. „Chceme vidět konkrétnější kroky,“ zdůraznil Schwarzenberg, jehož v Sarajevu doprovázejí ministři zahraničí Švédska a Francie.

Co nejrychlejší evropská integrace západního Balkánu je jednou z nejvyšších priorit nynějšího českého půlročního předsednictví v EU.

Bosna, která je pod dohledem mezinárodního společenství, se stále ještě nevyrovnala s občanskou válkou, která zemi zachvátila po rozpadu Jugoslávie v první polovině devadesátých let minulého století. Dnes je rozdělena v rámci konfederativního státu na muslimsko-chorvatskou Federaci Bosny a Hercegoviny a na Republiku srbskou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek