Francie zakázala odměny šéfům firem, kterým pomáhá stát

10.04.2009
čtk

Manažeři francouzských firem, kterým pomáhá stát, se mohou rozloučit s odměnami. Zákaz schválil francouzský parlament, který přijal dodatek k zákonu o rozpočtu. Poslanci podstatně zpřísnili původní vládní dekret z konce března. Opatření má platit do 31. prosince 2010.

Francouzská vláda původně stanovila, že manažerské špičky nehohou využívat akciových opcí
či dostávat akcie zdarma. Parlament přidal zákaz variabilních odměn, odstupného, výkonnostních bonusů a dalších výhod typu výslužného pro bývalé šéfy. Parlament přilepil příslušné zákazy k revidovanému zákonu o rozpočtu pro letošní rok, který předpokládá nárůst veřejného deficitu na 5,6 procenta hrubého domácího produktu.

Vláda a parlament ovládaný Svazem pro lidové hnutí (UMP) reagovaly na sérii zpráv z posledních týdnů o horentních sumách, jež se manažerům vyplácejí v době, kdy se země propadá do hluboké krize. Ve společnosti tak po vydatných finančních zárukách bankám a automobilkám posílil dojem, že kabinet nadržuje bohatým, což se již projevilo na poklesu popularity prezidenta Nicolase Sarkozyho. Opatření se v podstatě týká hlavně velkých bank a
automobilových koncernů.

Zástupce šéfa vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP) Eric Besson v neděli řekl, že v průběhu léta se z dekretu stane návrh zákona, který bude předložen ke schválení parlamentu.

Šéfka ústřední podnikatelské organizace MEDEF Laurence Parisotová v těchto dnech poprvé připustila nutnost vytvoření jakési rady moudrých, která by do budoucna dohlížela nad praktikami velkých koncernů ohledně nezřízeného odměňování vysoce postavených manažerů.

V březnu přitom vyslovila názor, že dekret či zákon nezmůžou všechno, protože nemohou předjímat nové způsoby, jakými mohou firmy odměňovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek