ECB předloží alternativní opatření na podporu ekonomiky

16.04.2009
čtk

Evropská centrální banka (ECB) představí v květnu soubor alternativních měnových opatření, jejichž smyslem bude podpora hospodářského růstu. Novinářům to řekl člen bankovní rady ECB a šéf německé centrální banky Axel Weber, který měl projev na Institutu pro světovou ekonomiku v Hamburku.

Opatření budou koncipována tak, aby ekonomice pomáhala ještě během příštího roku. Oznámíme soubor (opatření) s reálným časovým rámcem, který bude platit minimálně po zbytek letošního a na začátku příštího roku, řekl Weber, jehož citovala agentura Reuters.

Weber předtím řekl, že pokud ECB přijme nějaká netradiční opatření, měla by se zaměřit na zablokované financování mezi bankami, než na kapitálové trhy. Bankéř také poznamenal, že ECB by mohla základní úrokové sazby zatím ponechat na současné úrovni, tedy na 1,25 procenta.

Myslím, že spojitost s orientací sazeb je nezbytná. To znamená i střednědobou úroveň hlavních úrokových sazeb, stejně jako metodu alokace, operace s likviditou a další průvodní opatření, například rozšíření horizontu refinancování, poznamenal Weber.

Bankéř považuje za rozumné, aby ECB využila prostor k dalšímu snížení základní úrokové sazby, myslí si ale, že hlavní úrok na jednom procentu je dno. Dál už by ECB podle něj neměla jít.

Eurozóně podle Webera nehrozí deflace, tedy vytrvalý pokles cen, s nimž je spojen útlum průmyslové výroby. Není zde významné riziko deflace, řekl Weber. Míra inflace v zemích eurozóny je nyní na 0,6 procenta, a dostala se tak hluboko pod inflační cíl ECB. Ten je těsně pod dvěma procenty.

Zástupci ECB sice připustili, že inflace by se v nadcházejících měsících mohla přechodně dostat i do záporných hodnot, bude to ale prý souviset hlavně s vysokou srovnávací základnou u cen ropy a dalších komodit. Jakmile tento vliv pomine, růst cen se prý obnoví.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek