O odboji a odporu proti komunismu ve střední Evropě

16.04.2009
Euroskop

Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Úřadem vlády ČR pořádá ve dnech 15.-16. dubna mezinárodní konferenci „Odboj a odpor proti komunistickému režimu v Československu a ve střední Evropě“. Program probíhá po oba dva dny paralelně ve dvou sálech Lichtenštejnského paláce. Se svými příspěvky zejména na téma ozbrojeného odboje proti komunistickému režimu vystoupí na konferenci přes třicet odborníků z Polska, Německa, Maďarska, Rumunska, Bulharska, Slovinska, Finska, Litvy a České republiky.

Konferenci otevřel odstupující premiér Mirek Topolánek, který kladně zhodnotil roční činnost Ústavu pro studium totalitních režimů, který je také dítětem jeho vlády. „Musíme si dávat dobrý pozor, abychom diktát totality nenahradili diktaturou většinového názoru, apeloval na publikum. „Bylo by dobré, kdyby si nová generace z komunismu pamatovala, že vše, co umlčí naše vlastní svědomí, je špatné. Ať už je onou falešnou omluvenkou svěrací kazajka totality, nebo pohodlný polštář většinového mínění, dodal.

Ústav samotný možná úplně nestojí na většinové podpoře české společnosti, ale celá konference působí velmi dobrým dojmem. Množství příspěvků volá po dalším zkoumání naší minulosti, kterou podle návštěvníků zdaleka podrobně neznáme. Ač práce s materiály StB vyžaduje zásadní kritiku pramenů, může se rozšifrováním komunistického „newspeaku bývalých bezpečnostních složek podstatně posunout význam našich nedávných dějin.

Tomu se věnuje i celá výroční konference. V příspěvcích zahraničních hostů zazní více o odbojových skupinách v jednotlivých evropských zemích. Například o polských partyzánských skupinách ukrývajících se v lesích, o ozbrojených skupiny působící v Rumunsku až do konce padesátých let či o strategii litevského boje proti Sovětům. Kompletní seznam příspěvků a jejich autorů naleznete v programu konference na webových stránkách ústavu.

Konkrétní příběhy československého odboje, i s důsledky v podobě soudů a mnohaletého věznění, bude tematizovat na konferenci čtveřice pamětníků: Hanou Truncovou (odsouzena na 13 let za velezradu a špionáž), Miloslavem Neradem (odsouzen na 20 let za velezradu a špionáž), Tomášem Sedláčkem (ve vykonstruovaném procesu odsouzen na doživotí) a Vojtěchem Klečkou (odsouzen na doživotí za velezradu a špionáž).

Účastníci konference mají možnost zdarma navštívit výstavu ÚSTR a Archivu bezpečnostních složek Na frontě studené války v Muzeu hlavního města Prahy, která mapuje osudy agentů pokoušejících se o ilegální přechod „železné opony.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek