Šéf eurozóny: čekám obrovskou nezaměstnanost

16.04.2009
Euroskop

Šéf 16ti zemí eurozóny Jean-Claude Junker varuje před výrazným nárůstem nezaměstnanosti, k níž podle něj dojde v tomto roce i přes poslední opatření na posílení ekonomiky. Kroky evropských stoupající nezaměstnanosti nezabrání, píše portál Euobserver.

„Na konci roku hrozí obrovská nezaměstnanost, řekl včera na bruselské konferenci evropských odborů. Junker, který je rovněž lucemburským premiérem, apeloval na jednotlivé státníky, aby pokračovali v reformách dojednaných na summitu G20 v Londýně. Současně připustil, že EU bude pravděpodobně muset zvýšit podporu ekonomikám, pokud se momentální stimulující programy ukážou jako nedostatečné.

„Pokud v roce 2010 uvidíme, že přijatá opatření nejsou dostatečně efektivní, budeme muset přehodnotit situaci. V momentální době by bylo ukvapené použít víc zdrojů, řekl. Na druhou stranu potvrdil svůj postoj, který je vlastní mnoha evropským vládám, a to že než zvyšovat podpůrné balíčky, jak požadují USA, je potřeba jasnou šetřící strategii.

„Dostáváme se do spirály dluhů … Neničme všechno, čeho jsme v posledních deseti letech dosáhli. Inflace je skutečné nebezpečí, zdůraznil Junker. „Nemáme právo zatížit budoucí generace takovým břemenem, cituje ho EUobserver.

Hlavní prioritou má nyní být odblokování špatně fungujícího evropského finančního systému, řekl, a zdůraznil, že hlavní akce byla potřeba k odstranění toxických aktiv z evropských bank, jež by mohly ohrozit stabilitu eura.

Axel Weber, šéf německé Spolkové banky a člen vedení ECB prohlásil, že evropská banka bys se měla soustředit na speciální balíček opatření, který by měl pomoci stimulovat národní ekonomiky. Zatímco se banka chystá snížit úrokové sazby, část členů představenstva požaduje, aby představila i novou nekonvenční politiku vůči krizi.

Weber vyzval ECB, aby se soustředila na nejdříve pomoc evropským bankám, a to kvůli roli jíž hrají v evropské ekonomice. „ECB by měla pomoci bankám samotným, ne se pouštět do direktivních intervencí do kapitálových trhů, dodal Weber.

Weber zastupující Německo rovněž podtrhl skutečnost, že jeho země pravděpodobně přestoupí limit zadlužení veřejných financí stanovený EU na 3% a vyzval ECB, ať dále snižuje úrokové sazby, tolik EUobserver.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek