EU odsoudila popravu íránské dívky

02.05.2009
čtk

V Íránu byla popravena žena odsouzená k trestu smrti za vraždu, jíž se dopustila jako mladistvá. Oznámily to dnes íránské sdělovací prostředky. Delara Darabíová byla oběšena v pátek v severoíránském městě Rašt. Bylo jí 23 let. Ve svých 17 letech zabila bratrance svého otce. Okolnosti případu blíže vysvětleny nebyly. Popravu dnes odsoudila Evropská unie.

Rodina ani obhájce o popravě předem informováni nebyli. Darabíová v cele strávila pět let. K vraždě se původně přiznala, protože věřila, že jí smrt nehrozí, jestliže ji spáchala v době své nezletilosti.

Organizace angažující se v oblasti lidských práv kritizují Írán za praxi popravování nezletilých. Írán však tvrdí, že trest smrti provádí pouze tehdy, když zločinec dovrší 18 let věku.

Popravu Delary Darabíové dnes důrazně odsoudila Evropská unie jako akt, který je v rozporu se závazky, jež na sebe Írán dobrovolně vzal. České předsednictví unie Írán naléhavě vyzvalo, aby se vyhnul popravám mladistvých a aby vyškrtl trest smrti pro mladistvé ze svého trestního zákoníku. Takové porušování lidských práv podkopává půdu pro porozumění a vzájemnou důvěru mezi Íránem a Evropskou unií, uvádí se v prohlášení předsednictví EU.

Od roku 1990 bylo v Íránu popraveno 42 mladistvých, z nich sedm v roce 2007. Podle organizace Amnesty International vedle Íránu tuto praxi udržují pouze Jemen a Saúdská Arábie.

Podle islámského práva šaría je v Íránu trest smrti určen například pro pachatele vraždy, znásilnění, únosu a loupeže či pro obchodníky s drogami.

Organizace pro lidská práva kladně hodnotily, když to vypadalo, že v říjnu 2007 Írán popravování mladistvých ukončil. Soudní zdroje však posléze sdělily, že těmto osobám stále trest smrtí hrozí – ovšem pouze za vraždu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek