Paroubek: Eurovolby jsou stejně důležité jako sněmovní

02.05.2009
čtk

Červnové volby do Evropského parlamentu jsou podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka stejně důležité jako podzimní předčasné volby do Poslanecké sněmovny a v obou jde o totéž – odmítnout návrat vlády ODS Mirka Topolánka. Paroubek to uvedl u příležitosti oslav Svátku práce, které jeho strana pořádá na pražském Slovanském ostrově.

Paroubkův projev, kterým pražská sociální demokracie zahájila kampaň pro evropské volby, sledovalo na 300 příznivců ČSSD. Šéf nejsilnější opoziční strany během proslovu odsoudil politiku občanských demokratů i všechny reformy, které vláda pod jejich vedením prosadila.

Kritizoval především daňovou reformu, při níž vláda zavedla patnáctiprocentní zdanění superhrubé mzdy. To je výhodné pro ty nejbohatší, pro ty lidi s příjmy nad nějakých padesát, šedesát tisíc korun. Kolik těch lidí je, v téhle zemi? Tři, čtyři procenta lidí, prohlásil. Nižší příjmové skupiny podle něj nyní odvádějí státu na daních víc než v minulosti, především kvůli zvýšení spodní sazby DPH.

Předseda sociálních demokratů také odsoudil zavedení regulačních poplatků ve zdravotnictví a kritizoval skutečnost, že vláda chtěla umístit v Brdech radar amerického protiraketového systému. Ten prý v žádném případě není zamířen proti Íránu a Severní Koreji, protože žádná z těchto zemí podle Paroubka nemá balistické střely.

Šéf ČSSD také odsoudil způsob, jakým ODS vede kampaň před evropskými volbami, označil to za sprostotu. Oni mluví o tom, že se nebudou bavit vůbec o programu, že chtějí mluvit o hodnotách. Ty hodnoty si představují tak, že útočí neomaleně na mě jako na předsedu sociální demokracie, řekl.

Paroubek projev uzavřel tím, že hlasovat pro ODS by znamenalo dát hlas neúspěšnému neoliberálnímu konceptu, který zavinil současnou celosvětovou hospodářskou krizi. Vyzval ale také, aby lidé nepodporovali KSČM, protože to by podle něj znamenalo dát hlas pro jiný minulý neúspěch.

Lídr ČSSD do Evropského parlamentu Jiří Havel, který přednesl projev po Paroubkovi, rovněž ve svém projevu napadl ODS. Tato strana podle něj vystupuje proti Evropské unii a Jiří Havel tak nevidí smysl v tom, že do eurovoleb staví kandidátku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek