Švédský tisk: Praha může pohřbít Lisabon

02.05.2009
čtk

Nadcházející hlasování českého Senátu o Lisabonské smlouvě a české předsednictví EU – to jsou témata, na něž se zaměřily dva čelní švédské deníky Svenska Dagbladet a Dagens Nyheter. Podle prvního je teď na Praze, zda dvacet let komplikovaných vyjednávání o reformě EU skončí nadobro v koši. Podle druhého Česká republika prakticky již skončila se svým předsednictvím Evropské unii. Příští předsednickou zemí, která prý tak štafetu v řadě ohledů přebírá nezvykle brzy, je přitom právě Švédsko.

Nezávislý, konzervativně orientovaný deník Svenska Dagbladet (SvD) dnes poukazuje na to, že výsledek blížícího se hlasování českého Senátu je nanejvýš nejistý – v případě, že se v horní komoře českého parlamentu nenajde potřebná dvoutřetinová většina, je smlouva podle listu neodvolatelně mrtva.

Důvodem, proč je rozhodnutí dramatu právě na jinak spíše v pozadí stojící instituci, je podle SvD způsobeno chaotickou situací v české politice a rozpolceností ve vládnoucí ODS. Deník upozorňuje, že již v době, kdy Poslanecká sněmovna letos v únoru smlouvu schválila, přešla na druhou stranu plná polovina hlasů ODS, třebaže premiér Topolánek měl v té době ještě možnost vyvinout na své stranické kolegy tlak. Tento vliv už teď ale Topolánek postrádá, tvrdí list.

Ani v případě schválení smlouvy v Praze dokument ještě nemá vyhráno – v případě neschválení však ratifikační proces okamžitě skončí. Politické následky takovéto vážné porážky by byly nedozírné, zvláště kdyby se spojily s nynějším dramatickým ekonomickým poklesem, konstatuje Svenska Dagbladet závěrem.

Liberální Dagens Nyheter (DN) svůj materiál, publikovaný již před několika dny, opatřil titulkem Hledá se vedení EU a vydal jej při příležitosti cesty švédského premiéra Fredrika Reinfeldta do Turecka. Švédský premiér tam již odjel nejen za svou zemi, ale i jako vůdce budoucí předsednické země EU, protože unie podle listu žádného fungujícího předsedu momentálně nemá. Vláda v Praze již na předsednictví abdikovala, dá-li se podobný královský termín v této souvislosti vůbec použít, píše DN.

Stará vláda v Česku končí, členové nové podle listu nebudou postrádat jen politický kapitál, ale i dřívější zapojení do předsednické agendy EU. A jako kdyby chtěli kolaps zvýraznit ještě více, odvolali Češi svého delegáta i z nedávné konference OSN o rasismu na protest proti vystoupení íránského prezidenta.

Český způsob upřednostnit vnitřní mocenský boj před vedením EU znamená dvojí porážku – pro Česko jako pro politicky zralou zemi a pro EU jako pro politicky zralého aktéra. Kdyby EU již měla Lisabonskou smlouvu, nemuselo toto vakuum vůbec nastat, zdůrazňuje deník. Vakuum v Praze dnes ale existuje a vedení EU se musí proimprovizovat kupředu, dodává DN a uzavírá: Snad jsou síly, které chtějí, aby EU toto vakuum překonala, silnější než ty, které by rády viděly, jak EU svou moc ztrácí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek