Turecký premiér výrazně obměnil vládu

02.05.2009
čtk

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes do funkcí jmenoval nové ministry pro ekonomické záležitosti, zahraničí a financí. Reorganizace kabinetu přinesla největší změny od roku 2002, kdy se Erdoganova proislámská Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) poprvé dostala k moci. Turecký premiér se tímto krokem podle agentury Reuters snaží zejména oživit hospodářství, které směřuje do hluboké recese, a také zvýšit podporu své vlády.

Novým ministrem pro ekonomické záležitosti, s rozsáhlými pravomocemi, se stal dosavadní šéf diplomacie Ali Babacan, který ve funkci nahradí Mehmeta Simseka. Ten se přesunul na post ministra financí. Hlavou zahraniční politiky se stal expert na Blízký východ Ahmet Davutoglu.

Jmenování Babacana analytici uvítali jako signál, že Erdogan bude chtít rychle uzavřít dohodu o půjčce s Mezinárodním měnovým fondem. Babacan stál v čele tureckého hospodářství již v letech 2002-2007, kdy se mu podařilo dostat zemi na cestu ekonomického růstu po hluboké krizi v roce 2001. V letošním roce se očekává pokles turecké ekonomiky až o šest procent a vzestup nezaměstnanosti na rekordní úroveň.

Osobnost nového ministra zahraničí může podle Reuters znamenat jistý odklon Ankary od jedné z hlavních priorit její dosavadní zahraniční politiky – členství v Evropské unii – a zvýšenou snahu o zlepšení vztahů se zeměmi v regionu: Arménií, Irákem a Íránem.

V celkové politice země se však i přes jmenování nových ministrů podle pozorovatelů mnoho nezmění a Erdogan, nejpopulárnější turecký politik, nadále bude třímat otěže moci pevně v rukou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek