Frattini podpořil posilování vztahů EU a Izraele

04.05.2009
čtk

Italský ministr zahraničí Franco Frattini prohlásil, že posilování vztahů mezi Evropskou unií a Izraelem musí pokračovat. Ministr to řekl na společné tiskové konferenci se svým izraelským protějškem Avigorem Liebermanem.

Posilování těchto vztahů se nesmí zastavit, protože Evropa tak může hrát větší roli při urovnávání krize na Blízkém východě, uvedl italský ministr, který byl do loňského roku komisařem EU pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost.

Evropská komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová minulý týden vyzvala ke zmrazení současných vztahů EU s Izraelem vzhledem k tomu, že mírový proces je nejistý a nová izraelská vláda se zdráhá zasazovat se za vznik dvou států, izraelského a palestinského.

Lieberman na společné tiskové konferenci zdůraznil, že Itálie může hrát rozhodující roli ve vztazích mezi Izraelem a umírněnými arabskými zeměmi. Podtrhl, že hlavním problémem v regionu je Írán, který posiluje svůj jaderný potenciál a je destabilizujícím faktorem pro region a celý svět.

Lieberman zahájil v Itálii své první evropské turné. Navštíví čtyři evropské země. Kromě Itálie přijede Lieberman v následujících dnech i do Francie, Německa a Česka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek