České předsednictví fungovalo i o víkendu

11.05.2009
Euroskop

Na ustavující první zasedání nové vlády navázalo mimořádné zasedání vládního Výboru pro evropské záležitosti, které poprvé vedl premiér Jan Fischer. Na programu Výboru byla mimo jiné příprava jednoho z největších zasedání českého předsednictví – ministrů skupiny EU – RIO ve dnech 13. a 14. května v Praze.

Důležitým tématem byla i příprava pravidelného zasedání Rady pro všeobecné záležitosti a vnější vztahy ve dnech 18. a 19. května v Bruselu. Nejdůležitějším bodem jednání této Rady bude anotovaný program červnové Evropské rady.

„Vláda se změnila, její hlavní prioritou ale zůstává i nadále předsednictví. Já i moji kolegové ve vládě uděláme vše pro to, abychom jej dokončili se ctí, uvedl po jmenování premiér Jan Fischer. „Předsednictví pokračuje. Jsem rád, že mám příležitost přispět k jeho dokončení. Dosud to bylo velmi náročné a i nadále bude, doplnil vicepremiér a ministr zahraničí Jan Kohout.

„Hlavním úkolem do zbývajících týdnů bude příprava červnové Evropské rady. Budeme o ní jednat příští úterý s předsedou Evropské komise a na zasedání Rady pro všeobecné záležitosti v Bruselu 18. května, uvedl ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle, který převzal předsednický štafetový kolík od odstupujícího místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry.

Kolík, který si předávají jednotlivé země při řízení EU, symbolizuje předsednictví. Alexandru Vondrovi ho jako zástupci České republiky předal francouzský státní tajemník pro EU Bruno Le Maire 7. ledna 2009 při slavnostním zahájení v Národním divadle.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek