Saakašvili: hlavním partnerem Gruzie je EU

11.05.2009
čtk

Gruzie nenávratně vystoupila ze Společenství nezávislých států a jejím skutečným partnerem je nyní Evropská unie. Prohlásil to gruzínský prezident Michail Saakašvili v rozhovoru, který vysílala rozhlasová stanice Echo Moskvy.

Saakašvili tak zdůvodnil účast své země v unijním programu Východní partnerství, zahájeném nedávno na zasedání v Praze. Účast Gruzii poskytuje dohodu o volném obchodu se všemi členskými zeměmi EU a zjednodušení vízového režimu. Kromě toho se budou na gruzínském území realizovat infrastrukturní projekty EU.

Již v současnosti se za peníze EU a USA staví infrastrukturní projekty v hodnotě miliard dolarů, dodal. Na druhé straně Gruzie podle něj zachovává bilaterální vztahy se všemi republikami bývalého Sovětského svazu s výjimkou Ruska. Možná se i to ale v budoucnu změní k lepšímu, dodal.

Vystoupení Gruzie ze SNS oznámil Saakašvili 12. dubna 2008 a 14. srpna téhož roku gruzínský parlament přijal odpovídající usnesení. Formálně však vzhledem k výpovědní lhůtě členství Gruzie v SNS končí v srpnu 2009.

Seskupení vzniklo 8. prosince 1991 na základě Dohody o vytvoření Společenství nezávislých států, které za zády tehdejšího sovětského prezidenta Michaila Gorbačova a na troskách rozpadajícího se SSSR vytvořili předáci jednotlivých svazových republik. Za Rusko tehdy aktivitu vyvíjel prezident RSFSR Boris Jelcin.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek