Svět knihy se letos zaměřuje na autory z EU

12.05.2009
čtk

Literaturám zemí Evropské unie se bude věnovat 15. ročník veletrhu Svět knihy, který začne ve čtvrtek na pražském Výstavišti. I přes požár, který zničil jedno křídlo Průmyslového paláce, se čtyřdenní setkání nakladatelů a autorů se čtenáři uskuteční na tomto tradičním místě. Veletrh přivítá hosty ze čtyř desítek zemí a na programu opět má besedy, prezentace, udílení literárních cen i autogramiády autorů, celkem ke čtyřem stovkám pořadů.

Veletrh si za 15 let existence získal značnou popularitu, loni jej navštívilo rekordních 35.000 lidí. Z původní veletržní akce vyrostl literární festival. Ani současná finanční krize podle ředitelky pořádající společnosti Svět knihy Dany Kalinové se na zájmu vystavovatelů příliš nepodepsala. Průmyslový palác zaplní dvě stovky stánků a sedm z deseti největších tuzemských vystavovatelů své stánky ještě zvětšilo.

Otázkou podle pořadatelů je, zda se krize nepodepíše na návštěvnosti. Zkušenosti z nedávných německých knižních veletrhů však mluví o opaku, březnový veletrh v Lipsku měl dokonce mnohem větší návštěvnost než loni. I český knižní veletrh je totiž mimo jiné příležitostí nakoupit si knihy se slevami.

Svět knihy představí autory a literaturu všech 27 členských zemí EU i písemnictví zemí kandidátských či evropských států mimo unii. Centrální expozice se letos bude věnovat ruské literatuře, kterou přijede představit velké množství hostů. Mezi nimi bude i jedna z hlavních hvězd veletrhu, světově proslulý autor sci-fi a fantasy Sergej Lukjaněnko.

Přijede také nizozemský prozaik, esejista, dramatik a novinář Arnon Grunberg, jehož práce byly přeloženy do více než 20 jazyků, polská prozaička Olga Tokarczuková nebo Julia Francková, která za román Polednice získala Německou knižní cenu pro rok 2007.

Na veletrhu se budou tradičně udílet literární ceny, například Cena Jiřího Ortena pro mladé autory, Premia Bohemica pro zahraniční bohemisty, anticeny za nejhorší překlady roku či populární ceny Akademie sci-fi, fantasy a horroru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek