Francie buduje svůj Pentagon

13.05.2009
čtk

Francouzské ministerstvo obrany se rozhodlo vyhlásit veřejnou soutěž na výstavbu obřího společného sídla obranných složek v zemi. Podle domácí zpravodajské agentury má tento „Pentagon po francouzsku“ stát na jihu Paříže a má být dokončen v roce 2014.

Koncem tohoto týdne, nejpozději začátkem příštího týdne, bude zveřejněna výzva k veřejné soutěži pro zájemce o vybudování budoucího francouzského ministerstva obrany, potvrdil v Paříži novinářům ministr obrany Hervé Morin.

Budoucí Pentagon po francouzsku, jak se projekt začal v zemi neoficiálně nazývat, má dostat pod jednu střechu velitelské štáby všech vojsk, ústřední správy obrany a samotné ministerstvo. Pracovat by zde nakonec mělo kolem 10.000 lidí.

Oznámení o projektu přišlo krátce poté, co se Francie oficiálně rozhodla vrátit se do všech vojenských struktur NATO. Z nich vystoupila v 60. letech ve snaze si zachovat vojenskou nezávislost na Spojených státech, které mají v Alianci tradičně hlavní slovo.

Ve světě známý Pentagon je pětiúhelníková stavba sloužící jako sídlo ministerstva obrany Spojených států. Leží za hranicemi hlavního města Washingtonu ve městě Arlington. Je považován za symbol amerického vojenství, takže se slovo často používá nikoliv v původním významu, ale jako označení pro ministerstvo. Je to jedna z největších staveb světa. Otevřena byla v roce 1941.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek