Itálie schvaluje antiimigrační zákon

14.05.2009
Euroskop

Dolní komora italského parlamentu včera schválila legislativu, která kriminalizuje ilegální imigraci. Zákon dále ustanovuje speciální občanské hlídky a umožňuje odsoudit majitele nemovitostí až ke třem letům vězení v případě, že pronajmou prostory migrantům bez dokumentů. Nelegální přistěhovalectví může být rovněž potrestáno pokutou mezi 5.000 – 10.000€. Zákon však ještě musí schválit Senát, informuje server EUobserver.

Silvio Berlusconi, který z potírání ilegální imigrace učinil jádro své úspěšné kampaně za znovuzvolení, spojil tuto legislativu s hlasováním o důvěře své vládě. Tento krok mu zajistil podporu liberálních členů vládní koalice, kteří nyní nebudou hlasovat proti kontroverznímu zákonu, protože jde o jejich vlastní vládu.

„Je to zásadní krok, jenž vybaví úředníky a starosty účinnými prostředky na potírání zločinu, řekl po hlasování ministr vnitra Maroni, který je členem výrazně pravicového hnutí Liga severu.

Italská středo-levá opozice, katolická církev a lidsko-právní aktivisté proti zákonu kriminalizujícímu imigranty hlasitě protestují a tvrdí, že se občanské hlídky brzy stanou násilnickými skupinami, které budou obtěžovat a šikanovat cizince. Na tyto obavy reagoval Maroni upozorněním, že hlídky budou neozbrojené a jejich členové budou převážně vysloužilí policisté.

Na začátku týdne se Itálie dostala do sporu s agenturou OSN pro uprchlíky (UNHCR) a s Vatikánem poté, co začala vracet lodě s migranty do Libye ještě než stačili vznést žádost o asyl. Takovéto jednání je podle OSNv rozporu s mezinárodním právem.

Přesto se Berlusconi za legislativu postavil. Důvod je jednoduchý – v neklidné Itálii mu jakákoliv antiimigrační politika přinese mnoho voličů. „Opusťme představu multi-etnické Itálie. Není to naše myšlenka. V naší zemi můžeme přivítat pouze ty, kteří splňují podmínky politického asylu, řekl minulý týden.

EU se zatím k novým italským opatřením nevyslovila a pravděpodobně tak neučiní do schválení Senátem. Každopádně Berlusconi byl naposledy v říjnu donucen stáhnout jeden z drakonickým proti-romských zákonů, protože mu Evropská komise pohrozila možným soudním procesem proti Římu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek