Brown varoval před hlasováním pro protievropské strany

15.05.2009
čtk

Před hlasováním pro strany, které se staví proti Evropské unii, varoval předseda britské vlády a vůdce Labouristické strany Gordon Brown. Na shromáždění v Ilkestonu, kterým zahájil kampaň labouristů k červnovým volbám do Evropského parlamentu, řekl, že hlasováním pro protievropské strany by Britové riskovali ztrátu pracovních míst a také ztrátu vlivu své země v unii.

Neizolujte se od Evropy. Být mimo Evropu znamená ohrožení pracovních míst v této zemi, prohlásil premiér. Řekl rovněž, že spolupráce s evropskými partnery je jediná cesta jak se vypořádat s problémy, jako jsou podnební změny a nynější mezinárodní finanční krize.

Brown připomněl, že na Evropské unii závisí tři miliony britských pracovních míst a že do zemí unie směřuje skoro 60 procent britského vývozu.

Britové jako celek zaujímají k Evropské unii vlažný postoj. Opoziční Konzervativní strana vyzvala k referendu o Lisabonské smlouvě o reformě evropských institucí, přestože smlouvu už schválil britský parlament.

Ve volbách doufá v dobrý výsledek i protievropská Strana nezávislosti Spojeného království, která už v roce 2004 získala ve volbách do Evropského parlamentu 15 procent hlasů.

Agentura Reuters poznamenala, že kampaň k evropským volbám, kterých se v Británii pravidelně účastní jen málo voličů, je tentokrát zastíněna skandálem s výdaji, které si neoprávněně dala proplácet řada britských poslanců. Brown také na shromáždění oznámil pozastavení členství v Labouristické straně pro poslance a bývalého ministra Elliota Morleye, který byl jedním z nich.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek