Německá FDP chce do vlády

16.05.2009
čtk

V čele německých liberálů bude i nadále stát Guido Westerwelle. Sjezd Svobodné demokratické strany (FDP) v Hannoveru zvolil staronového předsedu na další dva roky rekordním počtem 95,8 procenta hlasů. Sedmačtyřicetiletý politik pak členy nejsilnější opoziční strany ujistil, že po zářijových parlamentních volbách bude FDP chtít po 11 letech zpátky do vlády.

Chceme vládnout! hřímal podle agentury DPA Westerwelle, pro něhož se vyslovilo 599 z 625 delegátů třídenního sjezdu. A předvolební průzkumy, které jeho straně přisuzují 13 až 18 procent hlasů, ukazují, že jeho požadavek nemusí být nereálný. Při posledních parlamentních volbách v roce 2005 získala FDP 9,8 procenta hlasů.

Svobodní demokraté profitují jako žádná jiná německá strana z hospodářských obtíží země a klesající voličské podpory oběma největším politickým formacím v Německu, křesťanským (CDU/CSU) a sociálním demokratům (SPD), kteří tvoří na celostátní úrovni velkou koalici. Liberálové by tak na podzim mohli vytvořit koalici s konzervativním blokem CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Podle serveru Spiegel Online dnes ale Westerwelle nevyloučil ani semaforovou koalici s SPD a opozičními Zelenými.

FDP zasedala pravidelně v německých kabinetech již od roku 1949 – většinou s křesťanskými demokraty. Výjimkou byly roky 1969 až 1982, kdy tvořila vládní tandem s SPD. Naposledy byla u moci v roce 1998.

Navzdory koaličním vyhlídkám dnes Westerwelle tvrdě kritizoval nynější vládní strany za to, že táhnou Německo doleva. Kdo sní o unii velké koalice, může se velmi rychle probudit s levicovou vládou, varoval. My jsme jediní skuteční reprezentanti střední třídy, všichni ostatní se otočili doleva, prohlásil během dvouhodinového bojovného projevu.

Za lék na současné hospodářské problémy největší evropské ekonomiky označil daňové škrty, tradiční volební heslo FDP. Snižování daní pomůže ekonomice více než podpora jednomu odvětví po druhém, zdůraznil. Měli bychom snížit zátěž střední třídy. To je nejlepší odpověď na krizi, dodal Westerwelle, který stojí v čele FDP od roku 2001.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek